Armata rusă se retrage din orașul Herson. Soldații ruși se vor apăra pe malul stâng al râului Nipru

nipru
Foto: AFP/Andrei Borodulin

Ministrul apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a anunțat că armata rusă se retrage din orașul Herson și pleacă pe malul stâng al râului Nipru, acolo unde își pregătește apărarea, scrie agenția de presă afiliată Kremlinului tass.ru.

„Începeți retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura trecerea în siguranță a personalului, armelor și echipamentelor peste râul Nipru. Înțeleg că aceasta este o decizie foarte dificilă. În același timp, vom salva, cel mai important, viețile trupelor noastre și eficiența generală de luptă a grupării de trupe, pe care este inutil să o menținem pe malul drept într-o zonă limitată”, spune Șoigu.

Autoritățile ruse menționează că peste 115 000 pe persoane au fost evacuate din regiune.

Amintim că astăzi, 9 noiembrie, a decedat Kirill Stremousov, șeful adjunct al regiunii ocupate Herson, într-un accident rutier.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente