Doi experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară vor supraveghea permanent stația de la Zaporijjea. Cele mai importante evenimente din a 192-a zi de război

ucraina Zaporijjea
Foto: radiosvoboda.org

Astăzi este a 192-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Centrala nucleară de la Zaporojjea a pierdut din nou legătura cu rețeaua electrică și a oprit funcționarea uneia dintre unități. Acest lucru a fost anunțat de observatorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de la stația nucleară din Ucraina.

De asemenea, la centrala nucleară au rămas șase experți de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), iar reprezentanța permanentă la centrală va fi formată din două persoane. Acest lucru a fost declarat de directorul general al AIEA, Rafael Grossi, la o conferință de presă din data de 2 septembrie, scrie radiosvoboda.org.

🟣 În orașul australian Melbourne a apărut o pictură murală dedicată războiului din Ucraina, care a stârnit discuții în mediul online. Pictura reprezintă cum un soldat rus îmbrățișează un soldat ucrainean. Fotografia acestei picturi murale a fost publicată pe Twitter de editora revistei Digital War din Australia.

🟣 În unul dintre raioanele regiunii Cernihiv au fost înregistrate peste 50 de explozii provocate de armata rusă. Informația a fost confirmată de șeful administrației militare regionale.

🟣 Federația Rusă a început selecția voluntarilor pentru războiul împotriva Ucrainei, în termenii unui contract temporar. Potrivit informațiilor, autoritățile ruse preconizează să completeze trupele militare cu încă 10 000 de oameni. Acest lucru a fost anunțat de către Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, conform emisiunii Freedom, în Rusia sunt agitați oamenii de stradă să se înscrie în armata.

🟣 În aeroportul din Melitopol ar fi sosit soldați ruși. Informația a fost confirmată de primarul orașului pe pagina de Telegram, scrie unian.net.

🟣 În regiunea Herson, soldații ruși merg din ușă în ușă cu chestionare și propun localnicilor să obțină pașaport rusesc. Despre acest fapt a informat șeful consiliului raional din regiune pe Telegram.

🟣 Potrivit revistei Wall Street Journal, din cauza creșterii concurenței, în special cu China și Rusia care își vând armele la un preț mai mic, America este amenințată să-și piardă capacitatea de competitivitate. Astfel, Pentagonul ar vrea să accelereze vânzarea armelor americane către aliați pentru a concura mai bine cu China și pentru a suplini stocurile țărilor prietene care au furnizat Ucrainei echipamente militare necesare.

🟣 Șeful serviciului de presă al Comisiei Europene, Eric Mamer, consideră „cinică” decizia Rusiei de a opri conducta de gaz Nord Stream. Dânsul a scris despre asta pe contul său de Twitter, scrie unian.net.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente