Meteorologii au extins codul galben de caniculă. Până când este valabil acesta și ce temperaturi ne așteaptă

soare
Foto: Luis Graterol

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a extins codul galben de caniculă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit meteorologilor, avertizarea este valabilă în perioada 26-27 iulie, când pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33 °C și mai mult.

Prognoza meteo desfășurată pentru următoarele șapte zile poate fi văzută mai jos.

old.meteo.md

Totodată, amintim că SHS a anunțat că, în intervalul 23-29 iulie, se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural/caniculă, fiind posibilă aprinderea culturilor agricole, a depozitelor de furaje, a zonelor cu vegetaţie forestieră, a locuinţelor şi a anexelor gospodăreşti.

Amintim că, la moment, în Moldova sunt valabile patru coduri de avertizare hidrologică și meteorologică. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis la 19 iulie, o avertizare hidrologică, consituită dintr-un cod galben, unul portocaliu și altul roșu, de scurgere scăzută a apei, din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte.

În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii.

Aceeași situație este prezentă și în Europa, peste jumătate din suprafața Uniunii Europene, inclusiv a Marii Britanii, fiind afectată de secetă, potrivit unui studiu al Centrului Comun de Cercetare al Uniunii Europene.

Totodată, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Barna Tanczos, a declarat miercuri, 20 iulie, că unele administraţii locale vor trebui să impună restricţii la utilizarea apei potabile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente