Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc planifica arestarea fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon pentru trădare de patrie încă în anul 2019. Despre acest lucru a relatat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Vlad Kulminski în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.
„Domnul Plahotniuc dorea în 2019 să pună la cale o schemă, crea impresia că negociază acea Alianță PDM-PSRM, dar de fapt dorea să-l tragă pe sfoară și să provoace alegeri noi, iar în campania electorală să-l aresteze pe domnul Dodon pentru trădare de patrie și să anihileze PSRM. Astfel se credea că PDM ar fi putut lua o majoritate parlamentară”, a spus Vlad Kulminski.
Analistul politic, Valeriu Pașa susține că actuala guvernare nu ar avea nici un interes să-l victimizeze pe Igor Dodon prin instanțe, de aceea este aproape imposibil ca PAS și președinta, Maia Sandu, să fi beneficiarii dosarului penal intentat împotriva fostului șef de stat.
„Felul cum s-au desfășurat lucrurile îmi lasă multe semne de întrebare. Din punct de vedere politic nu partidul de guvernare are de câștigat, Igor Dodon fiind un competitor ideal pentru doamna Sandu li PAS având o imagine șifonată. Dacă ar fi acționat în acest raționament l-ar fi păstrat pentru mai târziu”, a subliniat Pașa.
La începutul săptămânii, expertul în dreptul constituțional și avocatul Teodor Cîrnaț a opinat în cadrul emisiunii Freedom cu Dorin Galben că învinuirile aduse lui Igor Dodon sunt întârziate și că puteau fi mai multe decât aceste patru.
„Sunt tardive aceste capete de acuzare, puteau fi și 10. Noi dacă vom urmări politica domnului Dodon nu știm cum a fost contractat Energocomul, nu știm în ce condiții a fost votat ex-președintele Timofti, se vocifera în societate că s-au luat bani pentru aceasta, nu știm în ce condiții a părăsit Partidul Comuniștilor împreună cu alți colegi. Puteau fi cinci capete de acuzare atunci când flagrant a încălcat constituția neacceptând numirea unor miniștri sau nepromulgarea anumitor legi. Când era suspendat, Curtea Constituțională a constatat că președintele intenționat încălca constituția. Ne aducem aminte de dosarul Bahamas. Ne aducem aminte de renumitul dosar «Kuliok». Referitor la trădarea de patrie, finanțarea partidului sau îmbogățirea ilicită ele sunt interdependente.”
Maia Sandu a comentat decizia procurorilor de a-l aresta pe Dodon.
„Procuratura generală trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat acest caz, inclusiv pe parcursul zilei de marți, dar și ceea ce s-a întâmplat cu o zi înainte. Până la moment dat, eu cred că explicațiile pe care le-a dat procuratura nu sunt suficiente pentru mine și pentru cetățeni”, menționează Maia Sandu.
De asemenea, dânsa speră că procuratura nu face jocuri politice: „Sper foarte mult că procuratura nu face jocuri politice: nici la indicația cuiva, și nici din inițiativă proprie. Orice joc politic, orice abuz, orice încălcare a legii ar conduce la discreditarea în continuare a procuraturii și parcursului nostru european. Apelul meu este ca procuratura și celelalte instituții să-și facă lucrul în strictă conformitate cu legea. Doar legea trebuie să conteze”.
Menționăm că Igor Dodon, fost președinte al Republicii Moldova, a fost reținut pe 24 mai pentru 72 de ore în urma perchezițiilor care au avut loc la domiciliul acestuia. Dânsul este bănuit de trădare de patrie, de corupere pasivă, de acceptarea finanțării partidului de către o organizație criminală și de îmbogățire ilicită.
Perchezițiile au loc în cadrul dosarului „Kuliok”. Mai exact, este vorba de imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi fost bani, președintelui Igor Dodon.
Vă aducem aminte că, în mai 2020, fostul deputat Iurie Reniță a făcut publice secvențe video de la întâlnirea lui Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, care ar fi avut loc la începutul lunii iunie 2019. În acel videoclip, Plahotniuc îi înmânează o pungă neagră lui Igor Dodon. În acele 30 de secunde difuzate se vede cum Plahotniuc îi aduce lui Dodon punga transmisă de către o persoană pe nume Costea și care ar fi urmat să ajungă la cineva pe nume Cornel.
Pe 26 mai, Igor Dodon a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.