Peste șase milioane de oameni au plecat din Ucraina de la începutul războiului. Cele mai importante evenimente din a 78-a zi de război

razboi
Foto: Arsen Fedosenko

Astăzi este a 78-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin și nu doar până la ora 23.30.

🟣 Peste șase milioane de oameni au plecat din Ucraina de la începutul războiului. Datele au fost prezentate de Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

🟣 În regiunea Cernihiv s-a decis demontarea a monumentului „Trei surori”, dedicat prieteniei Federației Ruse, Ucrainei și Belarusului, transmite unian.net.

🟣 Forțele Armate ale Ucrainei raportează că amenințarea cu rachete și lovituri cu bombe din partea Republicii Belarus asupra infrastructurii de pe teritoriul Ucrainei continuă.

🟣 Ucraina poartă negocieri cu Rusia pentru evacuarea a 38 de soldați răniți din Azovstal, anunță vicepremiera Ucrainei.

🟣 ONU confirmă peste 1 000 de morți în suburbiile Kievului.

„Aceste cifre vor continua să crească”, a declarat Michelle Bachelet în cadrul unei sesiuni speciale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

🟣 Consiliul ONU a aprobat rezoluția propusă de Ucraina privind investigarea crimelor de război comise de ruși în Ucraina.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 Volodâmâr Zelenski a avut o discuție telefonică cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö.

Zelenski l-a felicitat pe Niinistö pentru decizia Finlandei de a adera la NATO.

🟣 Infografic despre situația de pe front în Ucraina.

🟣 Rusia va fi obligată să ia măsuri de răzbunare de natură militaro-tehnică și de altă natură pentru a elimina amenințările cauzate de intrarea Finlandei și Suediei în NATO, comunică Ministerul Afacerilor Interne a Federației Ruse, scrie RIA.

În același timp, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că extinderea NATO nu contribuie la securitatea în Eurasia, transmite TASS.

El a spus că Rusia va elabora „măsuri” pentru a-și asigura „securitatea”.

„Bineînțeles, toate acestea vor deveni elemente pentru o analiză specială și pentru elaborarea măsurilor necesare pentru a echilibra situația și pentru a ne asigura securitatea. Totul va depinde de modul în care acest proces de extindere se va exprima în viitor, în ce măsură infrastructura militară se va apropia de frontierele noastre”, a declarat Peskov.

🟣 De la începutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului spune că au fost înregistrate 7 256 de victime civile, printre care 3 496 de morți și 3 760 de răniți.

🟣 Șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhi Haidai, a raportat despre deteriorările semnificative din regiunea Luhansk.

Potrivit lui Haidai, se observă că bombardamentele s-au intensificat de-a lungul întregii linii a frontului de la Luhansk. Luptele puternice continuă în Bilohorivka, Komâșuvaha și la periferia orașului Severodonețk, relatează presa ucraineană.

🟣 Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și prim-ministra acestei țări, Sanna Marin, și-au anunțat oficial solicitarea pentru aderarea țării la NATO. Schimbarea majoră de politică vine în contextul declanșării invaziei Rusiei în Ucraina. Despre asta scrie Reuters.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că armata rusă continuă să desfășoare acțiuni ofensive în partea de est a țării pentru a stabili controlul deplin asupra regiunilor Donețk, Luhansk și Herson.

🟣 Autoritățile ucrainene susțin că armata rusă a pierdut 26 650 de oameni de la începutul războiului.

Autoritățile ruse nu confirmă acest lucru și prezintă un număr de pierderi mult mai mic.

🟣 Armata rusă a blocat complet evacuarea din Mariupol, transmite unian.net cu referire la autoritățile locale.

🟣 Orașul Novhorod-Siverskâi, regiunea Cernihiv, a fost atacat în această noapte. Guvernatorul regiunii spune că sunt morți și răniți. Mai multe școli, clădiri administrative și case private au fost afectate.

🟣 Concernul german Siemens a anunțat încetarea activității în Rusia. Anunțul a fost făcut public pe site-ul companiei.

🟣 Armata rusă a bombardat orașul Zelenodolsk, regiunea Dnipropetrovsk. O persoană a decedat, iar alta a fost rănită. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente