(foto) La Chișinău a apărut un automat care vinde prezervative. Am discutat cu tânărul care a lansat inițiativa

automat prezervative
Foto: diez.md

Acum nu mai trebuie să intrați sfioși în farmacie sau să vă întindeți după ele lângă casa de la supermarket. Totul a devenit mult mai simplu și accesibil. Vă apropiați de un automat, faceți două atingeri pe touchscreen, introduceți bancnotele și el vă oferă prezervative. Noi am discutat cu Sergiu, un tânăr care învață la medicină, și el ne-a spus mai multe despre inițiativa sa de a instala un astfel de automat care vinde prezervative în Chișinău.

Mai întâi, vă spunem cum funcționează

Ne apropiem de automat, alegem modelul prezervativelor pe care dorim să le cumpărăm, introducem bancnotele și voilà.

La momentul dat, sunt trei modele de prezervative pe care le putem cumpăra: Lovex Regular – 30 de lei, Lovex Air Thin – 40 de lei și Durex Extra Safe – 50 de lei. Pachetul conține trei prezervative.

foto: diez.md
foto: diez.md
foto: diez.md
foto: diez.md
foto: diez.md
foto: diez.md

Adresa: automatul care vinde prezervativele se află în centrul comercial Sun City, etajul 1, intrarea de pe str. Pușkin. Locația exactă – aici.

Cum a apărut această idee

Arhivă personală/Sergiu

Sergiu, cel care a lansat această inițiativă, este student la USMF, anul V, Facultatea Medicină Generală. Dânsul ne spune că, în anul III de facultate, s-a înscris la o disciplină opțională – Antreprenoriat în medicină. Acolo a învățat noțiuni generale din acest domeniu.

„Aproximativ în acea perioadă am auzit că la Chișinău vor fi instalate condomate în căminele studențești. Dar a trecut timpul și nu a apărut nimic. Însă am observat un interes față de această noutate din partea colegilor”, ne spune tânărul.

Sergiu a specificat faptul că, în timpul studiilor, a aflat despre statistica tristă a infecțiilor cu transmitere sexuală din regiunea noastră, despre urmările ale unei astfel de infecții și despre riscuri de invalidizare pentru toată viața: „Am realizat că sarcina neplanificată poate determina un șir de probleme medicale, sociale, economice, culturale. Dar rezolvarea ar fi destul de simplă: folosirea regulată a contraceptivelor și testarea regulată la ITS [infecții cu transmitere sexuală]. O alegere bună este prezervativul masculin. Este foarte răspândit în lume, este comod pentru utilizare și este unicul contraceptiv care combină în sine două funcții: prevenirea sarcinii nedorite și protecția împotriva ITS”.

El ne mai spune că un lucru pe care l-a observat ține de accesul limitat la prezervative, dar și a unei bariere psihologice pentru unele persoane când vine vorba de a le cumpăra: „Mi-am propus să încerc să rezolv unele dintre aceste probleme ca să ajut oamenii să se protejeze eficient de ITS și să aibă acces mai bun la planificarea familiei”.

În timpul liber, Sergiu activează ca asistent medical la spitalul municipal „Sfânta Treime”, iar în perioada pandemiei a activat un an și jumate ca asistent medical la spitalul mobil modular „Centrul COVID-19” de la Moldexpo: „Banii adunați i-am folosit pentru deschiderea SRL-ului și pentru cumpărarea primului automat”.

Despre automat

condomat.md/Facebook

Tânărul ne spune că acesta este proiectat la comandă și asamblat în Ucraina de compania Avangard LLC: „Face parte din modelele care se numesc Axon. Corespunde standardelor contemporane de securitate. Pentru realizarea acestuia au fost folosite cele mai noi tehnologii de pe piața gadgeturilor. Avangard LLC produce dispozitive pentru companii cu renume mondial, cum ar fi rețeaua KFC”.

Ce își planifică Sergiu

„Sper că oamenii vor găsi în activitatea mea rezolvarea problemelor sale. Sper că această idee va funcționa pe piața noastră. Iar dacă va trezi un interes suficient, planific să extind activitatea și să ajung și în raioane, unde accesul la astfel de produse este și mai limitat.”

Pentru mai multe detalii despre activitatea lui Sergiu, accesați paginile condomat de Facebook și Instagram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente