Ion Chicu, despre inflația din Moldova: „Factorul principal este semnarea contractului de livrare a gazelor”

Chicu

Fostul prim-ministru Ion Chicu a explicat cauzalitatea inflației în Moldova. În opinia acestuia, factorul principal al creșterii prețurilor în Moldova a fost cauzată de semnarea contractului de livrare a gazelor din luna octombrie 2021.

„Moldova este în fruntea statelor europene cu cea mai înaltă rată a inflației. Rezultă că și de noi ceva depinde, nu poate fi vorba doar de inflația împrumutată. Este evident că factorul principal care a declanșat inflația în Moldova a fost semnarea în luna octombrie 2021 a contractului de achiziție a gazelor naturale de la compania Gazprom. Moldova cumpără cel mai scump gaz din țările europene care au contracte pe termen lung cu Gazprom. Nu plătește atât nicio țară membră NATO, nici Germania, nici Ungaria, nici Serbia. Moldova a achitat de cinci ori mai mult decât iarna trecută și nouă ni se spune că e din cauza formulei incluse în contract. Dar formula a fost propusă de Spânu, ni se spunea că noi i-am dominat pe ruși. Apropo, suma plătită (500-600 de milioane de dolari) acoperă acea datorie de 430 de milioane de dolari care urma să fie supusă auditului. Dacă calculăm banii plătiți iarna aceasta, am putea spune că am întors datoria, însă nu e așa, datoria rămâne. În luna aprilie, am achitat 70 de milioane de dolari pe mia de metri cubi, anul trecut în aprilie am achitat 10 milioane.

Prin urmare, prețurile la resursele energetice care au declanșat inflația asta pe spirală este de fapt ceea ce a impulsionat inflația asta și ne-a situat pe poziția de top în Europa.

Republica Moldova nu mai poate îndeplini clauzele contractului. Am trecut de iarnă datorită exclusiv că am luat din buget 4 miliarde de lei și am plătit Gazpromului. Până la următorul sezon de încălzire au mai rămas cinci luni. Ce facem până atunci? Trebuie să denunțăm acest contract”, a explicat Chicu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente