Spînu: „Cel puțin șapte companii ar fi gata să livreze gaze naturale Moldovei. Tariful va rămâne același în aprilie și mai”

Foto: captură ecran

Cel puțin șapte companii sunt gata să livreze Republicii Moldova gaze naturale, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, într-o conferință de presă.

Precizările ministrului vin în contextul în care țara noastră nu a primit vreun răspuns de la Gazprom privind extinderea perioadei la care să fie efectuat auditul datoriilor istorice, care urma să fie făcut până în data de 1 mai.

„Indiferent de felul în care va acționa Gazprom, noi am asigurat soluții pentru asigurarea securității energetice. Avem un plan. Am alocat 100 de milioane de euro de la BERD pentru asigurarea cu provizii de gaze naturale. Peste șapte companii au aplicat și sunt gata să livreze gaz pentru țara noastră. La momentul actual, pentru luna mai avem alternative pentru alimentarea cu gaze naturale. Avem 24 de milione de metru cubi de gaze naturale stocate în sistemul de transport al României și Republicii Moldova”, a declarat Andrei Spînu.

Ministrul Infrastructurii a mai menționat că pentru luna mai, Moldova este asigurată cu gaze naturale, iar tarifele pentru acestea vor rămâne neschimbate. Din luna iunie, însă, este posibilă ajustarea tarifului în funcție de prețul de achiziție.

„Avem 324 de milioane de metri cubi stocate în sistemul de transport al României și Republicii Moldova, necesarul pentru malul drept, pentru luna mai, este de 45 de milioane de metru cubi. facem economii, Termoelectrica lucrează pe păcură”, a precizat ministrul Infrastructurii.

Ministrul a mai declarat că reieșind din calculele preliminare s-ar putea să existe o majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali.

„Cel mai probabil tariful ar putea fi aplicat pentru luna mai, dar plătit din luna iunie”, a declarat Spînu.

În luna martie, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat, în ședință publică, prețurile reglementate și tarifele pentru energia electrică. Astfel, din 1 aprilie consumatorii casnici racordați la rețelele Premier Energy, plătesc  2,17 lei/kWh, tariful anterior fiiind 1,51 de lei pentru un kWh.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente