Cum să obții 10 la examenul de bacalaureat? Sfaturi din partea absolvenților care au luat nota maximă

rezultate BAC (12)
Foto:diez.md

În 2021, 18 elevi și eleve au obținut nota 10 pe linie la examenul de bacalaureat. Unii dintre ei spun că s-au pregătit sistematic în toți anii de liceu, iar alții – cu o lună-două înaintea examenului. În acest articol am adunat sfaturile lor pentru viitorii absolvenți care urmează să susțină examenul de bacalaureat.

Mai jos vă prezentăm sfaturile absolvenților de anul trecut care au luat 10 pe linie la BAC

Eugenia Cerches: „Trebuie să recunosc că nu m-am pregătit pentru examen atât cât unii s-ar aștepta. Deși la școală rezolvam împreună cu profesorii teste și exerciții pregătitoare încă din clasa a 10-a, personal începusem să revizuiesc materia abia în mai 2021, însă doar la chimie. Pentru repetare la română și istorie am alocat câte o săptămână din ajunul examenelor propriu-zise. Nu mă pronunț asupra efectivității metodei date, e un băț cu două capete, dintr-o parte informația e proaspăt însușită, din alta – volumul materiei poate fi copleșitor”.

Magdalena Popa le sugerează absolvenților să înțeleagă ceea ce învață și să tindă spre mai mult: „Am înțeles, din propria experiență, că gravitatea susținerii BAC-ului este exagerată. Pentru a avea rezultate bune, nu e absolut necesar de a deveni un rob al învățăturii, ci doar de a te consacra procesului de studiu câteva ore zilnic, în toată perioada liceală. Memorizarea nu va avea niciun efect, de aceea devine important de a înțelege ceea ce înveți și de a tinde spre mai mult, căci nimeni nu îți va oferi succesul pe o tavă frumos aranjată”.

Mădălina Avornicița spune că nu a apelat la ore suplimentare, pregătirea din cadrul lecțiilor i-a fost suficientă, menționând că profesorii au reușit să sistematizeze materialul, să îi familiarizeze cu cerințele și să-i ajute când întâlneau itemi mai dificili: „Sub anumite forme, pregătirea a început din clasa a 10-a, exersând în timpul orelor subiecte/exerciții cu forme similare celor de la BAC. O recapitulare mai generală deja a demarat din semestrul II [clasa a 12-a], când am analizat structurile posibile ale testului. Astfel, realizând această exersare pe parcursul anului, am reușit să fiu mai destinsă în perioada imediat dinaintea examenului și să-mi canalizez emoțiile într-o manieră constructivă”. Eleva ne mai spune că nu a avut o metodă secretă în procesul de învățare, iar rezultatele obținute de dânsa sunt dovada perseverenței și a ghidării profesorilor.

Cornelia Cobîlaș: „Când eram în ultimul an de liceu, am depus și mai mult efort în vederea pregătirii nemijlocite pentru examen. Am fost conștientă de faptul că, dacă voi lăsa pe ultima sută de metri, emoțiile și stresul ar putea domina. Tocmai de aceea am valorificat din plin fiecare zi, acordând atenție deosebită studiilor”. Elevilor care urmează să susțină bacalaureatul, Cornelia le sugerează să fie încrezători în forțele proprii, pentru că doar astfel pot reuși cu certitudine.

Tatiana Sviriniuc a enumerat patru sfaturi pentru elevi:

#1. BAC-ul – subiect de frică și stres pentru elevi? Încetați să mai gândiți așa. Nimeni și nimic nu vă poate dezechilibra dacă sunteți siguri că sunteți pregătiți.

#2. Munciți sistematic. Transformați studiile într-un obicei care vă aduce satisfacție și vă orientează spre noi culmi. Cum? Sigur nu prin caiete atractive, pixuri colorate și tot felul de chestii asemănătoare. Nu spun că acestea nu sunt utile, dar schimbarea trebuie să vină din interior: din modul cum percepeți și gândiți.

#3. Nu mizați pe faptul că cineva o să vă pregătească. Aveți întrebări? Căutați răspunsuri. Nu cunoașteți ceva? Informați-vă. Totul e simplu dacă nu te complici.

#4. Gândiți corect. Recurgem la o deducere logică: ceea ce gândim se transformă în ceea ce facem, iar ceea ce facem reprezintă ceea ce suntem. Încercați să vedeți examenele de bacalaureat ca o modalitate de a vă testa pentru tensiunile din viitor, nu vă stresați, sunteți capabili!

Daria Cerneavschi: „Le recomand tinerilor care urmează să susțină BAC-ul să aibă încredere în sine, să găsească ceva interesant şi motivațional în toate disciplinele, să lucreze pentru a vedea cât de sus pot ajunge, să se mobilizeze şi să nu lase emoțiile şi frica să îi stăpânească.”

Cristina Dumitraș: „Elevilor care urmează să susțină bacalaureatul, le sugerez să învețe din greșelile lor și ale altora. Totodată, să nu fugă de subiectele la care mai întâmpină dificultăți, ci să se focuseze pe procesul de pregătire, nu neapărat pe rezultat. Cum spune fraza în engleză: «Trust the process»”.

Cătălina Baidauz: „De la început, credeam că mă voi pregăti de bacalaureat chiar de la început de an școlar, însă, din cauza unui volum enorm de teme pentru acasă și a stresului caracteristic clasei a 12-a, am început să mă pregătesc cu adevărat de examene în luna aprilie. Sfatul meu constă în realizarea faptului că, la sfârșit, nu ne vom aminti de note sau de orele lungi de pregătire, ci de experiența de liceu, de oamenii care ne-au înconjurat, de râsete și uneori de lacrimi, de momentele în care simțeam că suntem vii, ele sunt cele mai valoroase”.

Eduard Mititiuc le sugerează elevilor să combine învățatul cu plăcerea: „Încercați să nu priviți studiile doar ca pe o necesitate, ci ca pe o modalitate de a vă dezvolta personalitatea. Printre altele, le-aș mai sugera să găsească ce anume îi motivează să învețe, spre exemplu dorința de a intra la o facultate și, de fiecare dată când simt că nu mai pot învăța, să-și amintească de acest lucru și sunt sigur că vor găsi și forța necesară pentru a continua să studieze”.

Irina Cojocaru spune că pregătirea pentru examenele de bacalaureat NU au începe cu două săptămâni înainte de sesiune și că, de fapt, „de BAC te pregătești încă din clasa a 10-a, odată cu receptarea informației din programă”.

Mădălina Costețchi le sugerează liceenilor care urmează să susțină BAC-ul să nu se neliniștească prea mult:  „E foarte ușor să ai 10 la BAC când înveți sistematic. Totodată, i-aș îndemna să aprecieze fiecare clipă la maximum, pentru că fiecare e ireversibilă și, deci, specială”.

Vlada Caraman: „Nu vă stresați și nu vă faceți griji inutil. În schimb, încercați să utilizați timpul rațional și eficient pentru pregătirea de care simțiți că aveți nevoie pentru examenele de BAC. Examenele vor trece mult mai ușor și mai simplu decât credeți”.

Dan Negru le sugerează elevilor să muncească mult pe parcursul liceului, să «fure» ce e mai bun de la profesorii lor și să nu-și facă prea mari griji, întrucât acestea pot distrage de la obținerea unor rezultate frumoase.

Andreea Stici: „Anume de BAC, m-am pregătit cam doar în timpul lecțiilor, când au decis profesorii că e timpul, respectiv, am început pregătirea cu o lună sau două înainte. Examenul de bacalaureat nu demonstrează toate capacitățile voastre, așa că, în primul rând, nu vă descurajați, dacă vă pare că nu veți reuși la fel de bine ca alții și dacă într-adevăr doriți să obțineți note cât mai bune, important e să vă obțineți punctele. Scrieți cât mai simplu, structurat, exact conform cerinței și poate chiar ce credeți că s-ar aștepta evaluatorul de la voi, deși, evident, să nu vă orientați doar după asta”.

Laura Gherman le sugerează tinerilor care urmează să susțină examenul de BAC să învețe sistematic: „Cât de banal ar părea, să nu se emoționeze foarte tare, pentru că vor reuși”.

Dana Țopa: „Le-aș sugera tuturor tinerilor care urmează să susțină BAC-ul să nu își facă prea multe griji, să fie încrezători în propriile forțe și să savureze din plin ultimul an de liceu care trece extrem de repede. În același timp, i-aș sfătui să înceapă pregătirile din timp, întrucât acest pas va fi de preț în perioada dinaintea bacalaureatului”.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen.

Taguri: #BAC 2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente