Cele mai importante evenimente din a 32-a zi de război. Atacurile armatei Ruse continuă în Luțk, Mariupol, Harkov, Rivne și Jâtomâr

1578797609_bilanofficial_1578667627
Foto: Foto: Frances Kerry

Astăzi este a 32-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei asupra Ucrainei. Mai jos, vedeți noutățile care au avut loc în statul vecin până la ora 00.00.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 00.00

🟣 Atacurile armatei Ruse continuă în Luțk, Mariupol, Harkov, Rivne și Jâtomâr.

🟣 1 100 de oameni au reușit să evacueze pe coridoarele umanitare pe parcursul zilei de astăzi. Potrivit viceprim-ministrei Ucrainei Irina Vereșciuk, 586 de persoane au părăsit Mariupolul cu propriile vehicule.

🟣 Locuitorii Austriei au ieșit la un protest pașnic în susținerea Ucrainei.

 

🟣 Peste 1 100 de clădiri din Harkov au fost distruse din cauza bombardamentelor, ceea ce este circa jumătate din totalul clădirilor din oraș. Potrivit autorităților, acestea nu vor putea fi restaurate, iar orașul va trebui să fie „reconstruit, nu restaurat”.

🟣 Procuratura Generală a Federației Ruse a anunțat că va verifica conținutul declarațiilor din interviul oferit de Zelenski jurnaliştior ruși și faptul că interviul a fost publicat în mass-media.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 20.00

🟣 Următoarea rundă de tratative între reprezentanții Ucrainei și Rusiei ar trebui să aibă loc în perioada 28-30 martie în Turcia, a declarat Davâd Arahamiia, membru al delegației ucrainene și șef al fracțiunii „Slujitorul poporului”.

🟣 Peste 10 000 de hectare de pădure ard în zona Cernobâl. Ca urmare a incendiilor, radionuclizii eliberați în atmosferă și transportați de vânt pe distanțe lungi amenință cu radiații Ucraina, Belarusul și țările europene, spune avocata pentru drepturile omului, Liudmâla Denisova.

Potrivit acesteia, din cauza vremii, intensitatea și aria incendiilor vor crește ducând la incendii de amploare care sunt dificil de lichidat chiar și pe timp de pace. Flăcările pot acoperi instalațiile de depozitare a combustibilului nuclear uzat și instalațiile de depozitare a deșeurilor nucleare din zona Cernobâl.

🟣 Inscripția „Copii”, care a fost pictată în fața Teatrului Dramatic Mariupol, distrus de un atac aerian rusesc, a fost recreată la Praga și Berlin.

Inscripția „Copii” a devenit deja un simbol împotriva atrocităților ocupanților împotriva ucrainenilor pașnici. Alte teatre importante din întreaga lume precum – Opera din Sydney, La Scala, Royal Opera House (Londra), Shakespeare’s Globe (Marea Britanie), Opera de Stat din Viena, Opera din Paris – planifică să se alăture acțiunii.

În plus, de Ziua Mondială a Teatrului, teatrul german va găzdui evenimente dedicate Mariupolului pe șase scene.

🟣 Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, a acordat un interviu jurnaliştilor ruşi pentru prima dată de la începutul războiului, informează Meduza. Roskomnadzor cere presei ruse să nu difuzeze interviul cu președintele ucrainean.

„O serie de instituții de presă ruse, inclusiv instituții de presă străine care acționează ca agenți străini, l-au intervievat pe președintele Ucrainei V. Zelenski. Roskomnadzor avertizează presa rusă despre necesitatea de a refuza publicarea acestui interviu”, a scris Roskomnadzor.

🟣 Primarul Ivano-Frankivskului a fost atacat la intrarea în Cernihiv în timp ce împreună cu echipa sa a livrat ajutor umanitar în regiune. Șoferul mașinii și alte câteva persoane au fost rănite.

🟣 Ieri, armata rusă a lansat un număr record de rachete în același timp pe teritoriul Ucrainei, potrivit The Insider. Se raportează că 52 de rachete au fost lansate de pe navele Flotei Mării Negre, din apele Sevastopolului și cel puțin 18 de pe teritoriul Belarusului. În același timp, apărarea aeriană ucraineană a stabilit un record pentru ținte doborâte: din cel puțin 70 de rachete lansate de Rusia, doar opt au zburat, restul fiind distruse în cer.

🟣 La Kiev este reluată o rută circulară a trenului orașului. Acest lucru va permite locuitorilor din malul stâng de la Voskresenka până la masivul malului stâng, Darnâțea și Berezneakî să ajungă în siguranță și rapid la gara centrală.

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 Din 28 martie, Finlanda anulează traficul feroviar de pasageri cu Federația Rusă. Informația este raportată de Calea Ferată Națională a Ucrainei.

🟣 Mitinguri pașnice împotriva ocupației ruse au avut loc la Herson și Kahovka. Participanții au mărșăluit cu steaguri ucrainene și s-au opus agresiunii ruse. Se raportează că mitingul din Herson a fost dispersat cu o grenadă de fum, transmite currenttime.tv.

🟣 În Kiev vor fi impuse restricții de circulație după ora 20.00.

🟣 Ministerul Culturii al Ucrainei a publicat o listă cu 47 de artiști și politicieni care sunt pro-Putin. Aceștia urmează să fie sancționați. Lista poate fi accesată aici!

🟣 În Crimeea, ocupată de ruși, are loc o mobilizare forțată a bărbaților pentru a participa la războiul cu Ucraina. Despre aceasta a anunțat comisara Radei Supreme pentru drepturile omului, Liudmâla Denisova.

🟣 La centrala nucleară de la Cernobâl a fost posibil să se efectueze o rotație parțială a angajaților și să se ajungă la un acord ca rotația să fie periodică, transmite unian.net.

🟣 Ca urmare a bombardamentelor invadatorilor ruși, depozitul de petrol din orașul Dubno, regiunea Rivne, a fost complet distrus. Acest lucru a fost anunțat de șeful OVA Rivne, Vitali Koval, transmite unian.net.

🟣 În Luhansk, teritoriu a cărei independență a fost recunoscută de Moscova în data de 21 februarie, ar putea fi organizat în curând un referendum asupra aderării la Rusia. Declarații au fost făcute de așa-zisul lider al regiunii, Leonid Pasecinik, transmite agenția rusească de presă RIA.

🟣 Din 28 martie, la Kiev se reia învățământul la distanță pentru școlari și studenți. De asemenea, la Kiev s-a reluat și activitatea mai multor magazine, cafenele, servicii auto, saloane de frumusețe, târguri și piețe.

Persoanele pot verifica pe o hartă online ce businessuri activează în capitala ucraineană.

🟣 Ministerul Apărării al Federației Ruse a confirmat atacurile cu rachete asupra Lviv. Ministerul a mai spus că avioanele rusești au lovit 67 de instalații militare ucrainene. Sâmbătă, comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că trupele ruse au tras șase rachete în oraș. Țintele erau un depozit de combustibil și o uzină blindată.

🟣 Autoritățile ruse afirmă că au evacuat moldoveni din regiunea Herson. Mai multe detalii vedeți aici!

Evenimente care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 În Lviv a fost stins incendiul de pe teritoriul unei întreprinderi industriale de depozitare a combustibilului.

Incendiul a izbucnit pe 26 martie, în jurul orei 16.30. Acesta a fost eliminat astăzi, 27 martie, la ora 6.49.

🟣 Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că trupele ruse au tras șase rachete asupra Lvivului sâmbătă, 26 martie. Țintele erau un depozit de combustibil și o uzină blindată, transmite currenttime.tv.

În declarația Comandamentului Forțelor Aeriene, se atrage o atenție deosebită asupra faptului că atacul asupra Lvivului, situat la câțiva zeci de kilometri de granița poloneză, a fost efectuat în momentul în care președintele american Joe Biden se afla la Varșovia.

Cu o zi înainte, la Lviv au avut loc două serii de atacuri. După prima, șeful administrației regionale din Lviv a raportat că cinci persoane au fost rănite, nu au fost lovituri în clădiri rezidențiale.

🟣 Armata rusă încearcă să încercuiască forțele ucrainene în regiunile Donețk și Luhansk. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Britanic al Apărării pe Twitter. Potrivit ofițerilor britanici de informații, ofensiva forțelor ruse ar putea veni de la Harkiv și Mariupol.

 

🟣 Evacuarea din zonele periculoase ale Ucrainei continuă și astăzi. Calea Ferată Națională a Ucrainei a anunțat mai multe curse, inclusiv internaționale.

🟣 139 de copii au murit de la începutul războiului în Ucraina. Cei mai mulți se numără la Kiev. Informația a fost prezentată de procurora generală a Ucrainei.

🟣 Armata rusă a folosit muniții cu dispersie interzise „Tornado-S” în sectorul rezidențial Krasnohorivka, regiunea Donețk, transmite unian.net.

În prezent, polițiștii au izolat o zonă periculoasă din mijlocul străzilor din sectorul privat. Tehnicienii în explozivi lucrează pentru a le neutraliza. Timpul de autodistrugere a acestora poate fi de până la 40 de ore, așa că este extrem de periculos pentru civili să se apropie de muniție.

Munițiile cu dispersie sunt muniții formate din containere care se deschid în aer și împrăștie cantități mari de submuniții explozive sau „bombe” pe o zonă largă. Acestea duc la un număr mare de victime civile.

🟣 Ucraina spune că aproximativ 16 600 de soldați ruși au murit de la începutul războiului.

E de menționat că, ultima dată, Rusia a declarat că a pierdut 1 351 de soldați. Acest lucru a fost raportat cu două zile în urmă. Vezi mai multe detalii aici!

🟣 Alte trei clădiri și opt case private au fost avariate în Severodonețk, Lâsâceansk și Rubijne. O școală dintr-un sat de lângă Lâsâceansk, infrastructura unei stații de ambulanță din Severodonețk și două depozite angro din oraș au fost, de asemenea, atacate, transmite unian.net.

🟣 Autoritățile din Ucraina raportează că armata rusă continuă să terorizeze și să intimideze localnicii în teritoriile ocupate temporar. Există o serie de cazuri de jaf, răpire și bunuri.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente