(livetext) Ziua XXII. Atacul Rusiei în Ucraina. Care este situația la minut

275799596_3260017250899327_6522872378946715556_n
Foto:Vadim Ghirda/Facebook

Trupele ruse continuă să lanseze lovituri cu rachete și bombe asupra infrastructurii și a zonelor populate ale orașelor ucrainene. Astfel, în noaptea de 17 martie au fost raportate bombardamente în regiunea Harkiv și în orașul Kiev. Acest livetext are scopul de a vă informa despre cele mai recente știri pe subiectul atacului Rusiei în Ucraina.

23.50. Rusia solicită o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU privind laboratoarele biologice ale SUA din Ucraina. Declarația a fost făcută de Vasili Nebenzia, reprezentant permanent al Rusiei la ONU, transmite agenția rusă de presă TASS.

De asemenea, acesta a mai declarat că negocierile dintre Ucraina și Rusia continuă.

E de menționat că SUA neagă acuzațiile Rusiei că ar dezvolta arme biologice în laboratoare din Ucraina. Acuzațiile sunt respinse și de Ucraina.

23.39. Viceprim-ministra Ucrainei a declarat că Ucraina a ridicat problema căutării cadavrelor morților, subliniind că Rusia nu a solicitat nici până acum extrădarea cadavrelor.

„Întocmim liste cu victime și prizonieri din Federația Rusă și vom oferi informații părții opuse. Deja astăzi, Biroul Național de Informații a lansat o linie telefonică pentru a colecta informații și pentru a comunica cu victimele.”

21.03. O locuitoare a Moscovei a fost amendată cu 30 000 de ruble pentru că a purtat o căciulă galben-albastră și o inimioară în culorile Ucrainei, scrie currenttime.tv.

În dosar se menționează că aceasta, „în timp ce se afla într-un loc public, a demonstrat articole de îmbrăcăminte și o insignă pictată în culorile drapelului Republicii Ucraina, exprimând o atitudine vădit negativă față de Forțele Armate ale Federației Ruse și atrăgând atenția presei și a bloggerilor”.

Potrivit proiectului pentru drepturile omului OVD-Info, din 24 februarie până în prezent, forțele de securitate au reținut 14 980 de persoane din Rusia la acțiuni împotriva războiului.

19.23. Pe parcursul zilei de astăzi au fost observate manevre ale navelor rusești în Marea Neagră.

Conform reprezentantului Administrației Regionale de Stat Odesa, Serhi Bratciuk, manevrele de astăzi ale navelor rusești în Marea Neagră sunt o demonstrație și o încercare de presiune psihologică asupra locuitorilor din Odesa. El a mai menționat că forțele de autoapărare ale Odesei vor face totul pentru a se asigura că această amenințare din mare va dispărea.

19.15. În Belarus a fost deschis dosar penal pe numele lui Oleksi Arestovâci. Conform Procuraturii din Belarus, consilierul din cabinetul președintelui ucrainean este învinuit de „instigare la atacuri teroriste pe teritoriul republicii”.

Amintim că Arestovâci a înregistrat un videoclip în care a chemat oamenii la „război feroviar total împotriva Rusiei”. În adresare acesta s-a referit și la Belarus.

Arestovâci a comentat această decizie menționând că: „Reprezentanții acestui regim nici măcar nu pot califica cazul în mod corespunzător. Eu am vorbit doar despre acele căi pe care se mișcă trupele rusești și să nu fie atins restul. Acesta este un apel la un act de război, nu de terorism”.

19.02. Mâhailo Podoleak, consilier în cabinetul președintelui Ucrainei, a declarat că negocierile cu Federația Rusă sunt dificile și că pozițiile părților sunt diferite.

18.21. Ucraina își retrage temporar forțele armate de menținere a păcii din Tiraspol. Mai multe detalii citește aici.

17.30. Președintele Volodâmâr Zelenski și poporul Ucrainei sunt nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace.

„Bărbații și femeile ucrainene luptă curajos pentru păstrarea democrației și a autoguvernării. De la președintele ucrainean ales democratic, Volodâmâr Zelenski, până la bărbatul cu lacrimi în ochi care își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara sa, oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Cuvintele noastre de simpatie și sprijin cu greu pot face dreptate sacrificiilor pe care le fac pentru principiile drepturilor omului și păcii”, se spune în scrisoarea comună care poate fi văzută în întregime mai jos.

17.13. Agenția Spațială Europeană a refuzat să coopereze cu Roskosmos în misiunea comună ExoMars. Șeful Roskosmos, Dmitri Rogozin, a comentat anularea misiunii ExoMars astfel: „Vom conduce această expediție de cercetare pe cont propriu. Fără «prieteni europeni» cu coada ascunsă de la strigătul american”.

16.25. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei îi îndeamnă pe ruși să evite recrutarea pentru a nu deveni „carne de tun” în Ucraina.

„La 1 aprilie, recrutarea anterioară se termină în Rusia și începe următoarea etapă de recrutare în armată. Și acum, din câte am înțeles, începe o procesare masivă a recrutaților, astfel încât ei să semneze contracte și să fie aduși aici, pe teritoriul nostru”, a declarat consilierul ministrului afacerilor interne al Ucrainei, Vadâm Denâsenko.

„Vreau să apelez la absolut toți cei care comunică cu rudele sau cunoscuții lor din Federația Rusă. Spuneți-le doar că legislația în Rusia a fost schimbată acum. Nu mai este nevoie de ordinul de chemare pentru a-i lua în armată. Prin urmare, ascundeți-vă de armată, dragi ruși, pentru că veți veni aici doar pentru un singur lucru – să fiți carne de tun”, a subliniat reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne.

15.40. Actorul și fostul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger, a publicat un mesaj video pentru poporul rus.

„Nimănui nu-i place să i se vorbească urât despre guvernul său. Știu că guvernul v-a spus că vrea să denazifice Ucraina. Asta nu e adevărat. Ucraina nu a pornit acest război, și nici naziștii. Au pornit războiul oamenii de la Kremlin. La fel, nu vi se spune despre consecințele acestui război care va afecta fiecare rus, cu mii de vieți pierdute.”

14.34. Arestovâci cheamă la „război feroviar total împotriva Rusiei”. Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei s-a adresat și belarușilor.

„În primul rând, se referă la următoarele direcții:
# Crimeea-Melitopol;
# Crimeea-Herson;
# Valuiki-Kupeansk;
# Gomel-Kiev (direcția generală).

Trebuie doar să rețineți că aceste căi de comunicare sunt păzite de inamic, așa că mai întâi evaluați-vă cu atenție punctele forte și capacitățile.

Perturbarea aprovizionării inamicului pe calea ferată (și acest tip de aprovizionare este cel mai eficient) poate schimba radical situația în favoarea noastră, mai ales în direcția Crimeea-Melitopol.

În această direcție, inamicul aprovizionează grupul care asaltează Mariupolul”, a scris Oleksi Arestovâci pe pagina sa de Facebook.

14.17. Avocata Poporului pentru Drepturile Omului, Liudmâla Denisova, a anunțat că adăpostul antibombă amplasat sub Teatrul Dramatic a rezistat exploziei de la bomba de mare tonaj. Potrivit acesteia, oamenii aflați acolo au supraviețuit.

12.48. Podul istoric care face legătura dintre România și Ucraina, PTF Sighetu Marmației-PTF Solotvino, a devenit un „pod al jucăriilor”.

Odată ce este traversat de către refugiații din Ucraina, podul poate readuce zâmbetul pe fața copiilor, fiindcă aceștia își pot lua animăluțul de pluș care le place cel mai mult, dintre cele amplasate de-a lungul punctului de trecere.

Facebook/Poliția de Frontieră, Sighetu Marmației

11.02. Ministerul Apărării din Ucraina a actualizat datele cu privire la pierderile armatei ruse de la începutul războiului și până în prezent (24 februarie-17 martie).

Unian

Subliniem că, pe 2 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat ultima dată numărul soldaților decedați – 498. Rusia nu a confirmat datele prezentate de Ucraina.

10.56. Volodâmâr Zelenski s-a adresat Bundestag-ului. După discursul său, deputații l-au aplaudat în picioare.

Anterior, Zelenski a vorbit la Congresul SUA, la Parlamentul Marii Britanii și la Parlamentul Uniunii Europene.

10.37. Deputatul Serhi Taruta a informat că adăpostul de sub Teatrul Dramatic din Mariupol care a fost bombardat a rezistat. Oamenii sunt în viață, iar dărâmăturile au început să fie demontate.

9.58. Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că la ziua de azi din cauza războiului au decedat 108 copii și peste 120 de copii sunt răniți.

Cei mai mulți copii răniți sunt din Kiev – 52, Harkiv – 34, Donețk – 25, Cernihiv – 24, Nicolaev – 20, Jâtomâr – 15, Sumî – 14 și Herson – 10.

9.39. New York Times scrie că, potrivit surselor din cadrul Serviciului de Informație american, în 20 de zile de război, circa 7 000 de soldați ruși au murit în Ucraina. Acest număr „covârșitor” este mult mai mare decât numărul soldaților americani morți în cei 20 de ani de război în Afganistan.

Cu peste 150 000 de soldați implicați acum în războiul din Ucraina, armata rusă ar înregistra între 14 000 și 21 000 de răniți.

Partea ucraineană estimează numărul soldaților decedați la peste 13 000, în timp ce Federația Rusă spune că în Ucraina au murit până la 500 de soldați.

8.51. Uzbekistan condamnă agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei.

„În primul rând, situația din jurul Ucrainei provoacă îngrijorare serioasă în Uzbekistan. În al doilea rând, Uzbekistanul se angajează să găsească o soluție pașnică a situației și să rezolve conflictul prin mijloace diplomatice. Pentru aceasta, în primul rând, ostilitățile și violența trebuie oprite imediat”, a spus Abdulaziz Kamilov.

El a subliniat că Uzbekistanul a avut istoric relații cu mai multe fațete atât cu Federația Rusă, cât și cu Ucraina.

„Vom continua să oferim asistență umanitară Ucrainei în această perioadă dificilă”, a adăugat ministrul de externe.

Abudlaziz Kamilov a mai declarat că Uzbekistanul recunoaște independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. „Nu recunoaștem Donețk și Luhansk ca republici separate”, a adăugat ministrul, scrie uznews.uz.

8.25. Statele Unite au creat un grup internațional pentru a căuta și aresta bunurile elitei ruse din Occident. În această echipă au fost incluși reprezentanți din Australia, Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Franța, Italia și Comisia Europeană.

Numai în ultimele trei săptămâni, informațiile furnizate de forțele de ordine americane partenerilor străini au contribuit la arestarea mai multor nave de lux înscrise pe numele oficialilor ruși supuși sancțiunilor.

7.58. Vă prezentăm ultimele informații legate de tragedia produsă ieri în Teatrul Dramatic din Mariupol, acolo unde se aflau peste 1 000 de civili.

6.43. Canada a închis spațiul aerian pentru companiile aeriene din Belarus. Această decizie face parte din noul pachet de sancțiuni adresat aliaților Rusiei în războiul cu Ucraina. Despre acest lucru a anunțat ministrul transportului canadian pe Twitter.

6.39. Ucraina va primi 100 de drone Switchblade care fac parte din ajutorul militar promis de SUA. Arma este disponibilă în două versiuni: Switchblade 300 și 600. Modelul 300 este proiectat pentru lovituri punctuale asupra armatei, iar modelul 600 – pentru a distruge tancuri sau alte tehnici militare.

Vă amintim că, ieri, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare de 1 miliard de dolari. Este vorba despre 800 de sisteme de apărare aeriană, 9 000 de complexe cu rachete antitanc, drone, 25 000 de veste antiglonț, 7 000 de arme de foc și două milioane de muniții.

6.32. Volodâmâr Zelenski a făcut totalurile zilei de ieri de război.

„Prioritățile mele în negocieri sunt absolut clare. Încheierea războiului, garanții de securitate a suveranității, restabilirea integrității teritoriale, garanții reale pentru țara noastră, protecție reală pentru țara noastră”.

6.30. Noaptea trecută, deasupra Kievului au fost doborâte două avioane de luptă rusești. Este vorba de SU-25 și SU-35. Acest lucru a confirmat comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnâi. „Pe parcursul zilei de ieri au fost doborâte 10 aeronave rusești”, a scris acesta.

6.25. S-a aflat care au fost condițiile de eliberare din captivitate a primarului din Melitopol, Ivan Fiodorov. Astfel, el a fost schimbat pe nouă soldați ruși cu anii de naștere 2002-2003. „Aceștia sunt copii, soldați în termen despre care Federația Rusă declara că nu se află pe teritoriul Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a oficiului președintelui, Dariia Zarivna.

Vă amintim că primarul se afla în captivitate circa cinci zile, timp în care era „rugat” să colaboreze cu partea rusă, scrie Unian.net.

Ivan Fiodorov a fost răpit de soldații ruși pe 11 martie.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente