Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) recomandă cetățenilor moldoveni abținerea de la călătoriile neesențiale în Ucraina, iar celor aflați pe teritoriul țării vecine să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul Ucrainei.
„În contextul evoluțiilor de securitate din proximitatea Ucrainei, precum și a anunțurilor unor companii aeriene de a-și suspenda zborurile spre/dinspre Ucraina, recomandăm abținerea de la călătorii neesențiale, iar celor aflați pe teritoriul Ucrainei să evalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul țării vecine”, se arată în comunicatul ministerului.
MAEIE recomandă cu prioritate cetățenilor moldoveni evitarea oricărei deplasări în regiunile de est ale Ucrainei și ajustarea promptă a planurilor de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă și a anunțurilor autorităților ucrainene.
„În eventualitatea rămânerii pe teritoriul Ucrainei, îndemnăm cetățenii moldoveni să manifeste prudență la planificarea deplasărilor și să evite zonele unde se desfășoară evenimente cu participarea unui număr mare de persoane. La fel, este importantă verificarea disponibilității actelor de călătorie valabile și a mijloacelor financiare necesare pentru părăsirea la necesitate a țării.
Ambasada de la Kiev și consulatul de la Odesa rămân operaţionale şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.
Liniile de telefon de urgență a misiunilor diplomatice sunt constituite și active în regim de permanență (24/7):
# Kiev: +38 068 384 2016 sau la adresa de email: [email protected];
# Odesa: +380 99 242 0835 sau la adresa de email: [email protected].
Centrul de apel al MAEIE poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul +373 22 23 20 02 (inclusiv din străinătate), sau email: [email protected].
Aici puteți urmări un livetext despre cele mai recente știri pe subiectul conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina.
Situația din Ucraina
În octombrie 2021, au început să apară primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special, să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri.
Astăzi, potrivit diferitelor surse, există peste 100 000 de militari ruși în imediata apropiere de granița Ucrainei.
Săptămâna trecută, autoritățile americane au declarat că Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei „oricând, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”. Ca răspuns, Moscova i-a reproșat Washingtonului că a exagerat situația și a difuzat informații în mod deliberat false.
Duminică, 13 februarie, Ucraina a solicitat o întâlnire cu reprezentanții ruși și cu alte state participante OSCE în termen de 48 de ore. Și mai devreme, statul vecin a cerut Rusiei să dea o explicație cu privire la activitatea sa militară în apropierea granițelor. Rusia nu a răspuns în niciun mod la aceste solicitări. În prezent, peste 30 de state au recomandat cetățenilor lor să părăsească Ucraina sau să anuleze călătoriile planificate în această țară