Medicii spanioli au reușit să obțină o remisiune completă la pacienții diagnosticați cu cancer incurabil

A-fost-descoperita-o-celula-care-ar-putea-sta-la-baza-unui-tratament-universal-impotriva-cancerului-66026-1579672338
Foto: Digi24

Oamenii de știință de la Clinica IDIBAPS din Barcelona au dezvoltat prima modalitate de terapie din Europa cu celulele CAR-T pentru pacienții diagnosticați cu cancer incurabil, relatează Нож, citând o publicație a clinicii din Barcelona.

Vorba este despre mielom multiplu (un tip de cancer de sânge) care este rezistent la alte tratamente, cum ar fi chimioterapia sau transplantul de măduvă osoasă.

Studiile clinice din cinci spitale spaniole au arătat rezultate bune: medicii au observat o ameliorare la toți cei 30 de pacienți care au urmat terapie, la 75 % dintre aceștia, boala a încetat să progreseze, iar 60 % dintre ei au reușit să obțină o remisiune completă în decurs de un an. Cu toate acestea, nu au fost observate efecte secundare grave.

Terapia cu celule CAR-T este un tratament inovator pentru anumite tipuri de cancer de sânge, bazat pe utilizarea propriilor celule T ale pacientului, acestea sunt programate genetic pentru a distruge celulele tumorale, adică pacientul devine donator pentru el însuși.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente