Prețul gazelor naturale s-a mărit. Pentru luna noiembrie, cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani pentru un metru cub de gaze naturale (anterior cetățenii achitau 4 lei și 64 de bani pentru metru cub de gaze). În acest context, guvernul a anunțat că va compensa această creștere tarifară. Explicăm mai jos cum se va întâmpla acest lucru și cine va beneficia de această compensație.
Conform autorităților, există trei mecanisme care vor fi implementate în perioada rece a anului.
#1. Se extinde programul de ajutor social.
Aici sunt două momente importante: a) se mărește valoarea ajutorului social de la 500 de lei la 700 de lei. b) se va extinde numărul familiilor care vor beneficia de aceste compensații. Mai multe detalii despre acest proiect puteți vedea AICI!
#2. Va fi compensată creșterea la tariful de gaze naturale.
De această compensare vor beneficia toți consumatorii casnici de gaze. Conform autorităților, este vorba despre 746 000 de familii. Compensația va fi efectuată gradual și în bază de consum: pentru primii 50 de metri cubi consumați, cetățenii vor achita 6,28 lei pentru metru cub (restul plății va fi compensată de guvern), pentru următorii 100 de metri cubi consumați cetățenii vor achita 7,9 lei pentru metru cub (restul plății va fi compensată de guvern). Consumul mai mare de 150 de metri cubi va fi achitat de cetățeni în valoare integrală de 11,08 lei.
Această compensarea va fi efectuată direct în factură și se adresează celor care au încălzire autonomă.
#3. Va fi compensată creșterea de tarif la agentul termic.
Este vorba despre 222 000 de consumatori din Chișinău și Bălți care sunt conectați la încălzirea centralizată. Astfel, guvernul va compensa 2/3 din creșterea costurilor pentru încălzire. Această cifră fiind aproximativ de 450 de lei pe lună.
Plafonul pentru beneficierea compensației este de o gigacalorie. Conform autorităților, doar 30 % din consumatori depășesc acest plafon. Astfel, cei care for depăși plafonul, vor achita prețul integral pentru energia termică consumată ulterior. Această compensare, de asemenea, va fi aplicată direct în factură.
*Toate prețurile indicate în material includ TVA.
Conform autorităților, compensațiile vor fi acordate în perioada noiembrie 2021-martie 2022 și au o valoare totală de 1,6 miliarde de lei.
E de menționat aceste mecanisme au fost aprobate de guvern și urmează să fie discutate în parlament. Puteți urmări declarațiile făcute de prim-ministra Gavrilița AICI!
Amintim că pentru luna noiembrie 2021, cetățenii vor achita 11 lei și 8 bani (TVA inclus) pentru un metru cub de gaze. La acest preț s-a ajuns în negocierii contractului cu Gazprom. Conform ANRE, acest preț este provizoriu și va fi aplicat doar pentru luna noiembrie, iar ulterior urmează să fie stabilit un alt preț, care va fi final. Modificarea urmează să fie aprobată până la sfârșitul lunii curente.
Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-30 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei. Ucraina și-a declarat suportul pentru țara noastră în contextul crizei de gaze.
Moldova a făcut deja două achiziții de gaze din alte surse decât Gazprom: prima, de un milion de metri cubi a venit din Polonia, a doua, tot de un milion de metri cubi vine prin Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere.
E de menționat că în contextul crizei gazelor din Moldova, Uniunea Europeană a anunțat că va acorda Moldovei 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.