Din cauza crizei energetice, focul veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate” a fost deconectat temporar

focul veșnic

În legătură cu criza în sectorul energetic înregistrată în Republica Moldova, la decizia Ministerului Apărării, alimentarea cu gaze naturale a Focului veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate” a fost deconectată temporar, până la remedierea sistemului de injecție a gazelor.

Flacăra a fost preluată de militarii Companiei Garda de Onoare din cadrul Regimentului de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” și transportată la Muzeul Gloriei Militare din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare”.

Măsura a fost luată în contextul scăderii presiunii gazelor în țevile de alimentare și din motivul factorilor climaterici, așa cum este vântul puternic, care provoacă autostingerea Focului veșnic.

În contextul situației create, Ministerul Apărării a solicitat companiei „Chișinău-gaz” să deconecteze astăzi alimentarea cu gaze naturale a Focului veșnic.

Scurgerile de gaze naturale, în astfel de cazuri, pun în pericol securitatea publică. Ca rezultat, Ministerul Apărării a apelat, în repetate rânduri, la ajutorul echipelor de la SRL „Chișinău-gaz” pentru remedierea situației.

La rândul ei, întreprinderea respectivă a atenționat de mai multe ori instituția de apărare să ia măsuri de siguranță la folosirea gazelor naturale care alimentează Focul veșnic.


Amintim că parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință plenară în cadrul căreia s-a votat declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării pentru 30 de zile. Starea de urgență a fost declarată în contextul crizei de gaze naturale din țară.

Conform documentului aprobat, starea de urgență va fi instituită de pe 22 octombrie până pe 20 noiembrie.

În această dimineață Gavrilița a ieșit într-un briefing de presă unde a menționat că „presiunea gazelor este la un nivel critic”.

Prim-ministra a reiterat că Guvernul de la Chișinău va rămâne interesat să negocieze cu Gazprom un contract nou: „În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom găsi alte soluții alternative pentru a menține situația sub control”.

Totodată, Gavrilița a menționat că va fi organizată o altă Ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale unde se va solicita oferta altor traderi internaționali pentru a achiziționa gaze naturale.

Amintim că, în data de 13 octombrie, autoritățile naționale au anunțat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Moldova. Cu două zile înainte de această decizie, Spînu a avut o întâlnire cu conducerea Gazprom, însă nu a reușit să ajungă la o înțelegere concretă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente