La aproximativ 100 de kilometri de Chișinău, în satul Lalova din raionul Rezina, există o pensiune autentică numită Hanul lui Hanganu.
Această casă destinată oaspeților este cunoscută pentru ospitalitatea, deschiderea și, cel mai important, pentru mâncărurile tradiționale delicioase din această regiune. Vrem să vă povestim pentru ce anume este renumită pensiunea Hanul lui Hanganu și de ce ar trebui să vizitați cu siguranță acest loc unic de pe malul Nistrului măcar o dată în viață.
Bucătăria moldovenească este diversă în toate manifestările sale; fiecare mâncare are propria sa particularitate. Bucătăria moldovenească s-a format sub influența diferitelor culturi și popoare – greacă, turcă, ucraineană, română. Așezarea geografică a țării noastre ne-a înzestrat cu sol fertil, cu o climă favorabilă, motiv pentru care legumele și fructele predomină în meniul nostru, precum și felurile de mâncare făcute din făină de porumb. O, da, avem și mult porumb.
Din rețetele de gustări reci și calde, găsim întotdeauna în farfurie un mix de legume cu brânză de casă, răcituri din carne de iepure, de cocoș sau de porc, ardei bulgărești copți și, bineînțeles, murături. Toate aceste bucate tradiționale pot fi gustate la Hanul lui Hanganu.
Cele mai populare rețete de supe din bucătăria moldovenească sunt zama, ciorba și borșul. Zama este o supă moldovenească pe bază de bulion de pui (numaidecât din pui de casă) și borș acru și cu adaos de tăiței de casă. Zama trebuie să fie acră. Apropo, aceasta este cel mai bun remediu pentru mahmureală.
Una dintre cele mai populare bucate servite în casa lui Hanganu este mămăliga cu tocană. Tocana se gătește în mod tradițional din carne de porc, pui, iepure sau curcan, dar există feluri de tocană din legume. Totuși, oricare tocană este servită cu mămăligă. Mămăliga este un fel de terci din făină de porumb, foarte sănătoasă și nutritivă. Pe masă, împreună cu mămăliga, se pune și scrob, smântână și brânză de casă.
Una dintre caracteristicile satului Lalova este sarmaua. Sarmalele se gătesc din carne tocată „îmbrăcată” în frunze de struguri.
În Lalova, se gătesc cele mai mici sarmale din Moldova, mărimea lor poate fi comparată cu mărimea semințelor de dovleac, iar gustul lor pur și simplu este fenomenal. Hanul lui Hanganu oferă masterclass de gătit sarmale. Credeți-ne, în această meserie chiar trebuie să știți tehnica de gătit pentru ca totul să iasă bine.
Dacă vreți să gustați orice tip de bucate din panificație, atunci la Hanul lui Hanganu fiți siguri că veți gusta de toate. Special pentru oaspeții săi, aici se gătesc diferite tipuri de plăcinte și învârtite. Plăcintele se gătesc cu diferite umpluturi: cartofi, varză, brânză de vaci, dovleac, mere, cireșe etc. Se gătesc plăcinte prăjite și coapte la cuptor, de diverse forme și din aluat diferit. Cu siguranță, totul merită de încercat ca să înțelegeți ce vă place mai mult, dar cel mai probabil o să vă placă toate opțiunile.
Și la sfârșitul călătoriei noastre gastronomice prin rețetele tradiționale ale pensiunii Hanul lui Hanganu, ar trebui de adăugat și vinul de casă împreună cu țuică de casă. Cu aceste băuturi orice fel de mâncare va fi perceput ca fiind mult mai gustos. Țuica este produsă de proprietarul casei, Sergiu Hanganu.
Toate fructele pentru gătirea țuicii sunt culese în propria grădină și sub monitorizarea rigidă a lui Sergiu. După aceasta, are loc procesul de distilare și apoi de „odihnă” într-un butoi. Aș dori să adaug că Sergiu are un simț al gustului minunat și fiecare băutură se distinge prin unicitatea sa.
Dacă v-am trezit interesul pentru bucătăria moldovenească sau poate că v-a fost dor de bucate ca la bunica, atunci faceți-vă un cadou și mergeți în acest weekend într-o călătorie gastronomică la pensiunea Hanul lui Hanganu.
Pentru a rezerva camera sau o masă, sunați în prealabil la numărul de telefon +37379349010 sau scrieți pe pagina de Facebook Hanul lui Hanganu.