Denumirea „Norvegia” înseamnă „drumul care duce spre nord”. În secolul al XXI-lea, Norvegia înseamnă standarde înalte de viață, salarii bune, medicină avansată și perspective clare de viitor. Norvegia este lideră în cele mai relevante clasamente mondiale care abordează calitatea medicinei, salariile, veniturile sau protecția mediului înconjurător. Am putea spune „Ar fi bine și la noi” să fie ca în Norvegia, dar plăcile tectonice încă nu au mutat Moldova în direcția peninsulei Scandinave. Dar putem lua exemple și putem deveni mai buni acolo unde ne aflăm.
Norvegia este un stat în Europa de Nord, situat în partea vestică a peninsulei Scandinave. Are o suprafață de 385 000 de kilometri pătrați, pe care locuiesc 5,4 milioane de oameni. Capitala Oslo are o populație de 950 000 de locuitori. PIB-ul țării constituie 444,5 miliarde de dolari.
Speranța de viață
Potrivit clasamentului Human Development Index 2020, Norvegia se află pe prima poziție în lume la capitolul calitatea vieții. Speranța medie de viață în Norvegia a fost de 35 de ani în 1765, iar în următorii 256 de ani a crescut, ajungând până la 83 de ani în 2021. Tradițional, în Norvegia, la fel ca în țările pe care le-am abordat în articolele anterioare, atestăm că femeile trăiesc mai mult în comparație cu bărbații (85 de ani și 82 de ani). Această țară scandinavă ocupă locul 17 în clasamentul țărilor cu cea mai înaltă speranță de viață.
Un aspect care contribuie la asigurarea unei speranțe de viață mai mare este calitatea studiilor. Exemplul norvegian a arătat că cei care au studii superioare și un job bine plătit au o rată de deces mai mică. De exemplu, bărbații cu studii superioare trăiesc în medie mai mult cu 6,4 ani decât bărbații cu studii primare. În rândul femeilor se atestă o diferență de cinci ani.
Stabilitatea economică
Norvegia este a patra cea mai bogată țară din lume după PIB-ul pe cap de locuitor (82 000 de dolari), iar PIB-ul țării constituie 444,5 miliarde de dolari și este a 28-a cea mai liberă economie din lume. Până la pandemie, PIB-ul țării creștea considerabil, iar în anul 2020, a înregistrat o stagnare. În 2021, potrivit prognozelor specialiștilor, economia țării va crește și va reveni la nivelul anului 2018.
Norvegia este lideră într-un șir de clasamente mondiale. Ocupă locul 3 la capitolul lupta împotriva corupției, locul 1 – libertatea omului, locul 14 – protecția investitorilor, locul 5 – protecția proprietății, locul 9 – libertatea în afaceri.
În Norvegia, salariu minim anual este de 334 000 de lei, iar cel maxim – 5 721 290 de lei. Salariile variază semnificativ în diferite domenii de activitate. Experiența de muncă reprezintă factorul principal când este vorba despre remunerare. În medie, un lucrător cu o experiență de doi-cinci ani are un salariu cu 32 % mai mare în comparație cu salariile celor începători. Cu cât avansezi în carieră, cu atât salariu crește mai mult.
Fumatul
Norvegia are o istorie de 40 de ani de luptă împotriva fumatului. Această țară este considerată una dintre statele cu cea mai restrictivă legislație cu privire la consumul produselor din tutun.
În 2020, 13 % din populația cu vârstele cuprinse între 16 și 74 de ani erau fumători activi, iar în rândul populației tinere (16-24 ani) această rată era de 22 %.
Fumatul în Norvegia este interzis în interiorul clădirilor publice sau în transportul comun. În plus, este ilegal să fumezi în apropierea școlilor și spitalelor pentru copii, să faci publicitate, să promovezi sau să sponsorizezi produsele din tutun. Cu toate acestea, legea antitutun nu se aplică magazinelor specializate. Toate produsele din tutun trebuie să fie etichetate cu avertismente combinate cu text și imagini care să arate efectele negative asupra sănătății.
Datorită legislației stricte antitutun, norvegienii au trecut la utilizarea snus-ului. Acest produs alternativ de fumat a devenit în ultimii 15 ani popular în rândul cetățenilor. În 2020, numărul utilizatorilor zilnici de snus a fost de 13 %. Norvegia este printre puținele state din Europa în care se permite utilizarea snus-ului – o punguță umedă cu tutun care se plasează între buză și gingii timp de aproximativ 30 de minute.
Acest produs poate fi întrebuințat în restaurante, baruri și în alte zone publice. Majoritatea produselor conțin aceeași nicotină pe care o au țigările, de aceea consumatorii nu simt mare diferență. Snus-ul este interzis în statele europene, excepție fiind doar unele țări nordice.
Consumul de alcool
Țările nordice, cu excepția Danemarcei, au restricții puternice asupra vânzărilor de băuturi alcoolice. În Norvegia, există monopol asupra comercializării băuturilor care au un conținut de alcool mai mare de 4,75 %. Astfel, alcoolul este vândut exclusiv în magazine de stat, iar acest lucru permite controlul vânzării de băuturi alcoolice.
Berea este cea mai populară băutură alcoolică – 44 %, vinul – 36 %, băuturi spirtoase – 17 % și altele – 3 %. În ultima vreme, berea norvegiană a devenit numărul unu în barurile și puburile norvegiene din cauza prețurilor mari la celelalte băuturi spirtoase.
Consumul de droguri
Norvegia a semnat un angajament care cuprinde o serie de acțiuni de prevenire, intervenție timpurie, tratament și îngrijire ulterioară pentru persoanele care consumă substanțe narcotice. Obiectivul fundamental al statului este reintegrarea acestor oameni în societate și promovarea unui mod sănătos de viață.
În 2019, cei mai mulți oameni care au beneficiat de tratament erau dependenți de consumul de canabis (29 %), de opioide (17 %), de stimulatoare (13 %), de cocaină (3 %), de alte droguri (39 %).
Obezitate
Aproximativ unul din șapte adulți sunt obezi (14 %), această rată rămâne cea mai mică în comparație cu alte țări europene. Activitatea fizică regulată și obiceiurile nutriționale relativ sănătoase în rândul adulților explică rezultatul obținut.
Fumatul, deprindere nocivă care contribuie la obezitate, este strict reglementat de stat, iar Norvegia este a doua țară după Suedia în Europa având cea mai mică rată de fumat printre populație de pe continent.
În anul 2017, Norvegia a cheltuit 10,4 % din PIB-ul țării pentru medicină, iar sistemul de sănătate din Norvegia este cel mai dezvoltat din UE. Dintre toate țările europene, Norvegia este statul care cheltuiește pentru medicină cei mai mulți bani per capita – 5 454 de euro în comparație cu media europeană de 2 884 de euro.
Protecția mediului
Țările scandinave sunt lidere la capitolul protecției mediului înconjurător, iar Norvegia ocupă locul 9 în clasamentul celor mai verzi țări din lume potrivit studiului realizat de Environmental Performance Index 2020. Conform aceluiași studiu, Norvegia se clasează pe poziția a 28-a la capitolul schimbări majore în ultimii 10 ani. Un alt clasament o poziționează pe Norvegia pe locul șase în topul celor mai nepoluate țări din lume.
Care este secretul? Totul a început în anul 2012, când Norvegia a făcut parte din Coaliția pentru Climă și Aer Curat. De atunci, guvernul a promovat acțiuni concrete de reducere a ratei încălzirii globale. Potrivit documentului, Norvegia se angajează să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40 % până în 2030. În prezent, în capitala Oslo se află cea mai mare concentrație de mașini electrice din lume. Guvernul lucrează, de asemenea, la un plan de eliminare a transportului public pe combustibil până în anul 2025.
Este dificil să găsești vreun dezavantaj palpabil în această țară. Tot ce se face în materie de politici de stat este îndreptat spre a crea condiții cât mai sănătoase și confortabile pentru o viață decentă. Ar fi un fetiș al țărilor scandinave să cizeleze orice neregulă care ar putea provoca vulnerabilități în societate. Norvegia este un exemplu de urmat dacă dorești să construiești un stat orientat cu adevărat spre problemele oamenilor.
***
Pandemia ne-a făcut să ne gândim mai mult la modul de viață pe care îl adoptăm, dar și la riscurile la care suntem supuși zi de zi. Poluarea, consumul de droguri, fumatul și alimentația nesănătoasă sunt probleme la care am devenit mai sensibili în această perioadă. Există însă țări care prin puterea exemplului ne-au demonstrat că soluții pot fi găsite, iar noi ne-am gândit că „Ar fi bine și la noi”. În cadrul unui nou proiect, în fiecare săptămână, vă vom duce în călătorii virtuale în statele care au implementat politici eficiente ce i-au ajutat pe cetățeni să fie mai sănătoși și, deci, mai fericiți.