Căciula tradițională de miel a ajuns la o universitate din America. Povestea tânărului care a purtat-o la ceremonia de absolvire

FotoJet

David Dunas, tânărul stabilit de patru ani în SUA, a decis să poarte o căciulă tradițională de miel la evenimentul de absolvire a universității, în fața a circa 3 000 de studenți. În acest mic interviu, David ne-a povestit despre semnificația și proveniența acestei inițiative și despre modalitatea sa de a păstra și promova tradițiile și valorile moldovenești la mări și țări depărtare de casă.

David Dunas s-a născut în orașul Cahul, într-o „familie cu doi părinți de aur și încă trei frați”, după cum menționează acesta. A absolvit liceul Moldo-Finlandez din Chișinău, continuându-și apoi studiile în SUA, în cadrul Taylor University, la facultatea de Business Management și Marketing.

„Eu și fratele meu mai mare am fost primi studenți din Republica Moldova la aceasta universitate, cred ca 90 % nu aveau idee unde se află, credeau că sunt din Maldive”, spune tânărul.

Odată ce a venit momentul de absolvire a universității, părinții lui David au venit din Moldova pentru a-i fi alături în acest moment semnificativ. Tocmai atunci, tânărului i-a venit ideea de a purta în cadrul evenimentului căciula tradițională de miel, rugându-și ulterior părinții să îi găsească una.

David spune că s-a inspirat în primul rând din povestirile bătrânilor, poveștile și legendele moldovenești cu haiduci, doinele și actele de vitejie ale strămoșilor și a decis să poarte acest simbol în fața a peste 3 000 de oameni prezenți la ceremonia de absolvire.

Fiind întrebat de unde a făcut rost până la urmă de căciulă, tânărul spune că a găsit-o la un meșteșugar din satul Coliba, care confecționează astfel de elemente ale portului tradițional și care este cunoscut de multă lume din regiunea de sud.

Este interesant și faptul că poziția și modul de a purta căciula comunica simbolic și non-verbal despre ocupația sau starea de spirit a celui care o purta. Deci, existau poziții și forme ale căciulii care denotau activitățile din gospodărie. Când ieșea la horă, dacă era flăcău, o purta într-un fel, iar atunci când venea de la câmp – într-un alt fel”, explică tânărul.

Cât despre modul său de a purta căciula tradițională în acele circumstanțe, David spune că a încercat să reprezinte dorul de mamă, de frați, de prieteni și de casă, fiindcă „rezultatul (diploma obținută) se datorează lor”. De asemenea, tânărul mai menționează și faptul că colegii de acolo au apreciat și au salutat această inițiativă, fiind curioși și întrebând despre semnificația acesteia.

David spune că, de când se află departe de casă, a început să aprecieze mai mult sărbătorile și tradițiile moldovenești. Deși afirmă că nu este un bucătar iscusit, pe parcursul a celor patru ani de când este stabilit în SUA, caută produse pentru a găti bucatele cu care s-a obișnuit acasă, în magazinele rusești de acolo.

Eu am devenit mai moldovean de când sunt în SUA. Sunt mândru să fiu moldovean între americani și întotdeauna am încercat să promovez valorile noastre și tradițiile moldovenești între studenți și la cursurile universitare”, spune David.

În ceea ce ține de valorile și tradițiile autohtone, tânărul spune că a fost și cu uratul de Anul Nou la alți moldoveni stabiliți acolo.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente