Un nou lot de peste 100 000 de vaccinuri împotriva COVID-19 din partea COVAX va ajunge în Moldova

primele-doze-de-vaccin-anti-covid-vor-ajunge-in-r-moldova-la-mijlocul-lui-februarie-cine-sunt-producatorii-162853-1612025969

Peste 100 de mii de doze de vaccin BioNTech-Pfizer au fost expediate în Moldova prin Facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Jumătate din lotul de vaccinuri au ajuns deja, iar o altă jumătate va fi livrată mâine, 21 aprilie. Livrările COVAX vor continua în zilele următoare, cu peste 45 600 de doze de vaccin Astra Zeneca care vor fi livrate pe 24 mai.

Lotul actual va aduce numărul de vaccinuri primite de Moldova prin COVAX la 233 190 de doze.

„Până la acest moment, circa 6 % din populația Republicii Moldova a primit prima doză de vaccin. E nevoie să continuăm procesul de vaccinare, până vom atinge imunitatea colectivă, care ne-ar permite să fim mai protejați în fața virusului. Mulțumim și de această dată tuturor partenerilor, care au contribuit la platforma COVAX, o adevărată inițiativă de solidaritate și unitate la nivel mondial”, a spus Dr Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Până în prezent, peste 250 de mii de moldoveni au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, cu peste 35 de mii complet vaccinați cu două doze.

Despre COVAX

COVAX, sistemul de vaccinuri al Acceleratorului accesului la instrumentele COVID-19 (ACT), este condus  de Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemică (CEPI), Gavi, Alianța pentru vaccinuri Gavi) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – lucrând în parteneriat cu producătorii de vaccinuri din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, UNICEF, Banca Mondială și altele.

Este singura inițiativă globală care lucrează cu guvernele și producătorii pentru a asigura că vaccinurile anti-COVID-19 sunt disponibile la nivel mondial atât pentru țările cu venituri mai mari, cât și pentru cele cu venituri mai mici. COVAX a elaborat un portofoliu divers de vaccinuri potrivite pentru un șir de împrejurări și populații și este pe cale să-și îndeplinească obiectivul de a livra cel puțin 2 miliarde de doze de vaccin țărilor participante din întreaga lume în 2021, inclusiv cel puțin 1,3 miliarde de doze finanțate de donatori pentru cei 92 de participanți ai Facilității COVAX cu venituri mai mici, sprijinite de Gavi COVAX AMC.

Vaccinul BioNTech-Pfizer trebuie păstrat la temperaturi scăzute cuprinse între -90 ° C și -60 ° C pentru a asigura că sunt menținute calitatea și eficacitatea vaccinului. Vaccinurile au fost transportate în expeditori extrem de specializați și reutilizabili cu temperatură ultra scăzută (ULT), iar furnizorii de servicii medicale vor trebui să le depoziteze în congelatoare speciale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente