Japonia. Țara cu cea mai mare speranță de viață și cu trai decent pentru tineri. Cum au reușit autoritățile nipone să reducă rata fumătorilor

Japonia
Foto:dertour.ro

Astăzi, descoperim aspectele de trai din Japonia, una dintre cele mai dezvoltate, prospere și tehnologizate țări din lume. O țară asupra căreia au fost aruncate două bombe atomice și care se confruntă anual cu numeroase cutremure și tsunamiuri, cataclisme care costă sute de miliarde de dolari bugetul țării pentru refacerea pagubelor. Cu toate acestea, Japonia continuă să fie lideră în lume, având un cuvânt greu de spus în economia mondială. Astăzi, veți afla multe lucruri interesante despre legislația japoneză, despre istoriile de succes în lupta împotriva consumului de droguri, de tutun și îmbunătățirea calității aerului. Eh, „Ar fi bine și la noi!” să fie așa.

Japonia este o țară insulară din Asia de Est, cu o suprafață de 378 000 de kilometri pătrați, în care locuiesc 126 de milioane de oameni. Capitala Tokyo are o populație de 13,9 milioane de locuitori. PIB-ul țării constituie 5,5 trilioane de dolari.

 Speranța de viață

Japonia are cea mai înaltă rată de persoane în vârstă din întreaga lume, peste 28 % din populația țării are vârsta de peste 65 de ani. Atât creșterea speranței medii de viață, cât și rata scăzută a fertilității au dus la această situație demografică. Odată cu îmbătrânirea forței de muncă, se așteaptă ca schimbarea demografică să ducă la scăderea productivității economice. Potrivit clasamentului Human Development Index 2020, Japonia se află pe poziția a 19-a în lume la capitolul calitatea vieții. Mai mult, pe timp de pandemie, autoritățile nipone s-au îngrijorat de faptul că ar putea crește numărul deceselor în rândul bătrânilor, însă, datorită măsurilor de protecție și a sistemului de sănătate din țară, Japonia a înregistrat mai puține decese în rândul bătrânilor decât până la pandemie. Apropo, Japonia se află în top 10 țări din lume cu cel mai bine dezvoltat sistem de sănătate.

Life Expectancy for Japanese Men and Women at New Record High | Nippon.com
nippon.com

Stabilitatea economică

Economia Japoniei este a treia cea mai mare din lume, ceea ce permite ca țara să aibă una dintre cele mai joase rate ale șomajului. În anul 2020, acesta constituia 2,4 % din populație. Produsul Intern Brut al țării constituie 5,5 trilioane de dolari, iar puterea de cumpărare a populației este de 43 000 de dolari per capita, poziția a 30-a în lume.

În Japonia, lucrătorul care are un job cu normă întreagă poate fi considerat milionar în yeni. Salariul mediu anual constituie 3 milioane de yeni sau circa 500 000 de lei pe an (40 000 de lei pe lună), iar în Tokyo e de 51 000 de lei pe lună. Această sumă este suficientă pentru un tânăr de 20-30 de ani care locuiește în Tokyo. Pentru cheltuielile de chirie (10 000-12 000 de lei), mâncare (5 000 de lei), transport (800 de lei) și servicii comunale (3 200 de lei) persoana, în medie, poate cheltui în jur de 20 000 de lei.

În Japonia, cel mai bine plătit job este în domeniul conducerii și managementului – 1,2 milioane de lei pe an, servicii de consultanță, bănci și finanțe – 890 000 de lei, sectorul energetic, medicină, știință și asigurări – 800 000 de lei, vânzări – 700 000 de lei, educație și turism – 560 000 de lei.

Fumatul

Fumatul nu mai reprezintă o problemă de sănătate pentru niponi. Asta deși, până în anii ’90, cancerul pulmonar  provoca cea mai înaltă mortalitate în rândul populației. Eforturile antitutun ale autorităților au condus la scăderea numărului de adulți care sunt fumători activi, cota cărora, în 2018, era de 17,8 %.

Acest lucru se datorează, în primul rând, studierii problemei dependenței, începută acum 20 de ani, precum și creării politicilor antitutun cum ar fi interzicerea fumatului în spațiul public, vânzarea articolelor de tutun doar în locuri autorizate și legalizarea produselor alternative.

Cea mai reușită strategie de luptă împotriva consumului de tutun, implementată în Japonia, a fost lansarea, în 2014, a produselor alternative de fumat, cum ar fi țigările electronice sau dispozitivele de încălzire a tutunului. Experții au estimat că, timp de patru ani, 25 % dintre fumători au optat pentru produse fără fum, iar acest lucru a redus cu 30 % numărul fumătorilor din țară.

chicagotribune.com

Totodată, un studiu realizat de Universitatea din Tottori și finanțat de Ministerul japonez al Sănătății a arătat că din 60 000 de studenți doar 0,1 % au utilizat astfel de dispozitive, ceea ce contravine temerilor potrivit cărora aceste produse ar fi folosite de tineri. Mai mult, în Japonia fumatul este interzis în rândul tinerilor sub 20 de ani, iar autoritățile nipone permit cumpărarea produselor din tutun doar în locurile autorizate (în magazine și terminale automate) cu utilizarea unui card special care permite identificarea persoanei și a vârstei acesteia.

La fel, pentru a reduce riscurile în rândul fumătorilor pasivi, în Japonia au fost amenajate spații speciale pentru fumat, astfel, dacă ești prins(ă) că fumezi în locuri neautorizate riști să fii amendat(ă) cu până la 800 de lei.

tsunagujapan.com

Drept rezultat, putem spune că astăzi Japonia a devenit în scurt timp o țară model în materie de prevenire a daunelor provocate de consumul de tutun.

Consumul de alcool

Alcoolul a devenit un element-cheie la orice petrecere cu prietenii, întâlniri de afaceri sau întâlniri obișnuite. Media pe țară este de opt litri de alcool per capita. Printre cele mai populare băuturi alcoolice este berea, considerată regina băuturilor alcoolice în Japonia, iar vinul este produsul alcoolic cel mai puțin consumat în această țară.

Legislația este tolerantă față de consumul de alcool. De exemplu, persoana aflată în stare de ebrietate nu este amendată pentru consumarea alcoolului în locurile publice sau dacă manifestă un comportament dezordonat. Mai mult, starea de ebrietate poate fi luată în considerare ca factor de ameliorare a pedepsei în cazul în care se comite o infracțiune.

În Japonia, localurile au un program flexibil de activitate, unele pot lucra non-stop, altele se pot închide mai devreme. De aceea, aici a devenit populară sintagma „a bea pe scări”. Oamenii pot sta lejer așezați pe scările unui bar sau a unui restaurant și să consume în continuare alcool.

În Japonia, nu se discută despre problema dependenței de alcool. Însă în realitate acest fenomen provoacă mii de cazuri de violență domestică anual. Unica soluție de luptă împotriva alcoolismului în Japonia este interzicerea pentru tinerii de până la 20 de ani de a consuma alcool.

Consumul de droguri

Cea mai reușită politică pe care a implementat-o guvernul nipon este lupta împotriva drogurilor. Japonia s-a confruntat zeci de ani la rând cu consumul mare de stupefiante în rândul cetățenilor după cel de Al Doilea Război Mondial, când amfetamina putea fi obținută foarte ușor și putea fi consumată la scară largă. Acum, Japonia este lideră mondială la capitolul control și pedeapsă pentru comercializarea și utilizarea drogurilor.

Persoanele care depozitează canabisul pentru uz personal riscă până la cinci ani de închisoare, iar dacă intenționează să comercializeze drogul, pedeapsa ajunge la șapte ani de pușcărie.

Obezitatea

Rata scăzută a obezității în Japonia poate fi explicată prin obiceiurile de viață ale niponilor care constau într-o alimentație sănătoasă și în practicarea permanentă a activităților fizice.

Obesity rising among men in Japan, annual health ministry survey finds | The Japan Times
japantimes.co.jp

Cu toate acestea, în ultimii doi ani, se atestă o creștere a obezității în rândul bărbaților. Sondajul anual privind sănătatea și nutriția națională din Japonia, realizat de Ministerul Sănătății, relevă faptul că obezitatea masculină s-a aflat pe o linie descrescătoare până în anul 2013, iar rezultatele din 2019 au arătat că 33 % dintre bărbați au fost considerați supraponderali, o rată cu 4,4 % mai mare decât în 2013. Cea mai afectată categorie de vârstă este de 40-59 de ani, iar odată cu înaintarea în vârstă, ponderea persoanelor obeze se micșorează cu până la 10 %.

Guvernul a impus o condiție angajatorilor care trebuie să creeze locuri de recreere și pentru sport în oficii pentru angajați.

Poluarea aerului

Poluarea aerului în Japonia rămâne a fi un fenomen care este pus deseori în discuție în societate. Cei mai afectați sunt bătrânii care cer de nenumărate ori despăgubiri de la companii pentru tratament. Deși s-au înregistrat unele îmbunătățiri în ultimii ani, poluarea aerului în Tokyo este încă la niveluri îngrijorătoare. Poluanții atmosferici la temperatura de peste 30 de grade Celsius înregistrează cifre de 80 de micrograme pe metru cub, de opt ori peste nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Aceste particule pot pătrunde în plămâni și în sânge și sunt asociate cu: accident vascular cerebral, pneumonie, boli de inimă, cancer pulmonar și alte boli. Toate aceste probleme apar din cauza activității fabricilor, a uzinelor, a termocentralelor amplasate în toate regiunile țării, ceea ce contribuie la înrăutățirea uniformă a aerului în toată țara.

Clear skies: Particulate matter emissions in Tokyo have dropped from 6.25 tons in 2000 to 2.24 tons in 2010, while the portion from automobiles out of all PM emissions has fallen from 52 percent to 7 percent. | GETTY IMAGES
japantimes.co.jp

Anual, cel puțin 60 000 de decese premature au fost provocate din cauza poluării aerului în Japonia, potrivit unui studiu publicat în The Lancet. Pentru a reduce poluarea aerului, Japonia își propune să reducă utilizarea combustibililor fosili și să crească rata energiei nucleare și regenerabile. În ultimii ani, aceste măsuri au început să-și arate efectul, deoarece cifrele pentru emisiile anuale totale de gaze cu efect de seră au scăzut.

Luând în considerație toate aceste probleme ecologice, dar și politicile statului în vederea protejării mediul înconjurător, Japonia se află pe locul 12 în clasamentul celor mai verzi țări din lume potrivit studiului realizat de Environmental Performance Index 2020.

Japonia este o țară cu un nivel ridicat al speranței de viață, în timp ce alcoolul și poluarea aerului provoacă cele mai multe probleme de sănătate. Totuși, autoritățile au căutat răspunsuri inovatoare pentru abordarea problemelor venind cu legi, cu sisteme și tehnologii noi în speranță că generațiile următoare vor fi la fel de longevive, dar mai sănătoase.

***

Pandemia ne-a făcut să ne gândim mai mult la modul de viață pe care îl adoptăm, dar și la riscurile la care suntem supuși zi de zi. Poluarea, consumul de droguri, fumatul și alimentația nesănătoasă sunt probleme la care am devenit mai sensibili în această perioadă. Există însă țări care prin puterea exemplului ne-au demonstrat că soluții pot fi găsite, iar noi ne-am gândit că „Ar fi bine și la noi”. În cadrul unui nou proiect, în fiecare săptămână, vă vom duce în călătorii virtuale în statele care au implementat politici eficiente ce i-au ajutat pe cetățeni să fie mai sănătoși și, deci, mai fericiți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente