Printre multiplele probleme și neajunsuri ale educației în Moldova, încă una pare să ne oprească din evoluție, iar specialiștii susțin că măsuri concrete trebuie întreprinse cât mai urgent. Gândirea antreprenorială este un lucru pe care nu-l înveți la școală în țara noastră, iar cei care visează să-și pornească propria afacere sau start-up ajung să piardă timp și o groază de bani din cauza lipsei de informații.
„Lipsa educației antreprenoriale vine din perioada post-sovietică, care ne-a învățat să așteptăm să ne fie date locuri de muncă, sau că e aproape o rușine să fii antreprenor, dacă ai pierdut niște bani, intervine expresia – „Ți-am zis eu că nu o să reușești”. Îmi pare rău că profesorii nu înțeleg asta, dar dacă ești mai slab de fire și toată lumea pune la dubii ce faci și te convinge să renunți, atunci chiar ajungi să renunți. Aceste lucruri trebuie schimbate din talpă. Noi discutăm despre educația antreprenorială de aproape 20 de ani, dar nimic nu se întâmplă. Nu ar fi complicat de introdus această materie în școli și de instruit profesori, dar probabil nu se înțelege importanța ei”, a declarat în cadrul podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău, Viorica Cerbușca, directoarea Centrului Industriilor Creative „Artcor” și fondatoarea Yep Moldova.
Potrivit specialistei, prezența educației antreprenoriale în școli ar ajuta foarte mult ca generațiile următoare să beneficieze de informații și cunoștințe în acest sens, astfel că Moldova ar putea evolua cu pași extrem de rapizi către un viitor în care fiecare își poate realiza visurile acasă.
„Eu nu-mi doresc neapărat ca toți să devină antreprenori, dar vreau ca oamenii să gândească în felul în care o fac antreprenorii și asta înseamnă să pui la îndoială tot ce ți se spune. Gândirea antreprenorială este, deocamdată, o provocare pentru generația noastră. Educația de acasă și cea din școală sunt o barieră care frânează evoluția. Noi suntem o țară foarte mică, iar dacă toate programele de educație antreprenorială s-ar aduna la un loc, noi am putea face o campanie agresivă în acest sens”, a mai spus Viorica Cerbușca.
Rezumatul discuției dintre Viorica Cerbușca și Artur Gurău îl puteți asculta mai jos.
Întreaga ediție a podcastului „Mai Departe” cu Artur Gurău și Viorica Cerbușca o găsiți mai jos. La fel, puteți asculta podcastul pe Spotify, Apple Podcasts, dar și alte rețele de audio streaming.