(foto) Satul Ermoclia, în fotografiile unei liceene: „Satul meu mă fascinează prin frumusețea naturii, oamenii gospodari și locurile pitorești”

My Post (2)

Maria Chiseliță este o tânără din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă. Îi place să fotografieze, iar satul natal îi servește drept sursă nesecată de inspirație. Tânăra spune s-a îndrăgostit de fotografie prin clasa a 7-a, când și-a început activitatea de voluntară. Astăzi, prin intermediul fotografiilor ne va face o excursie virtuală prin localitatea sa.

Maria este elevă în clasa a 11-a și spune că inițial fotografiile erau dovadă a rezultatelor pe care le obținea în diferite proiecte de voluntariat. „Pe lângă asta, fotografia este și o bună metodă de a crea amintiri pentru arhiva mea personală.”

Cu timpul, tânăra a realizat că îi place să imortalizeze diferite momente, însă, datorită faptului că nu avea tăria de caracter pentru a îndruma oamenii să pozeze cumva în fața camerei, nici nu și-a permis să ceară o cameră profesionistă de la părinții săi. „Și-n cazul dat, ce ar putea face o fotografă de 14 ani, timidă, fără un aparat bun? Nimic. Deci, am abandonat acest hobby.”

Mai degrabă l-a amânat, deoarece peste doi ani, a aflat despre un concurs raional de fotografie și desen „Paradisul naturii din localitatea mea” și atunci și-a spus: „Maria, asta este șansa ta, nu ezita. Nu ai curaj să vorbești cu lumea, poftim, fotografiază în natură.” „Și așa am decis să particip cu calitatea pe care mi-o oferă telefonul mobil.” Și mare i-a fost uimirea când mai târziu a fost invitată la sesiunea de înmânare a diplomelor și a luat premiul I. „Aceasta a fost o motivație pentru mine, de a merge mai departe, de a continua să fac ceea ce-mi place și aș putea spune că nu am avut influenceri din exterior, nu m-am motivat de la prieteni sau cunoscuți, a fost așa… ca o mini victorie personală cu care mă mândresc și care m-a stimulat să am încredere în propria-mi persoană” , adaugă Maria.

O  mare sursă de inspirație îi servește localitatea de baștină, satul Ermoclia. „Aceasta mă fascinează prin frumusețea naturii, prin oameni gospodari și locuri pitorești.” Putem să ne convingem de acest lucru, efectuând o mică excursie de-a lungul acestuia. Chiar la intrarea în sat, povestește tânăra, se află casa doamnei Tecla, unde în fiecare primăvară înfloresc ghiocei. Dacă ne coborâm în centrul satului, putem vedea mai multe complexe turistice, care într-un fel sau altul fac acest loc mai atractiv. Acestea sunt complexul memorialistic ridicat în memoria tuturor deportaților în Siberia (crucea propriu zisă, scările care duc la ea și un havuz, nou construit); casa de cultură, biserica, monumentul ridicat în cinstea celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, primăria, gimnaziul, terenul sportiv de fotbal, terenul de joacă pentru copii și cișmeaua satului. 

Reluând ideea de mai sus, Maria confirmă faptul că localitatea ei de baștină a jucat un rol important în motivația sa pentru a îndrăgi fotografia. La final tânăra ne-a împărtășit unul dintre scopurile ei pe viitor: „Pe viitor, cred că fotografia va rămâne doar un hobby și mi-aș dori să-mi fac un travel blog, în care să călătoresc și să demonstrez tuturor, frumusețea naturii în alte țări.”

Mai jos vedeți satul Ermoclia din raionul Ștefan Vodă reprezentat prin fotografiile Mariei Chiseliță.

Ermoclia este un sat din raionul Ștefan Vodă. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 87 km de Chișinău. Satul Ermoclia a fost menționat documentar în anul 1770. Conform datelor recensământului din anul 2014, populația satului constituia 4 240 de oameni. În sat sunt câteva locuri pitorești, inclusiv în Valea Izvoarelor, la iazurile Călin, Seliște pe Valea Satului și altele.

Autoare: Alina Zibrițchi

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente