După un an complicat, care ne-a dat viața peste cap, cea mai bună metodă să-ți revii e să râzi cu poftă. Și pentru că s-a demonstrat că râsul e cel mai bun leac, am să-l fac azi pe doctorul și am să vă propun spre vizionare cinci comedii care gâdilă sufletul.
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com
The Heist of the Century (2020)
În 2006, pe la mijlocul lunii ianuarie, un grup de hoți a organizat cel mai faimos și mai inteligent jaf bancar din istoria Argentinei, a delapidat sucursala Băncii Río din Acassuso. Este un film bazat pe fapte reale despre șase bărbați care reușesc să pună în aplicare un plan ingenios, de-a tâlhări o bancă fără să supere măcar o muscă. Este o comedie dinamică, cu o briza de impulsivitate latino-americană, inspirată din seria filmelor Ocean’s Eleven. Umor sănătos, montaj ager, casting fain, personaje haioase, unele cam slab conturate, însă bine integrate. Un amalgam de stiluri care te bulversează puțin la început, dar care, după jumătatea filmului, devin un tot întreg. Un lungmetraj care te face să admiri niște hoți; și chiar dacă planul lor e demn de toată admirația, vă recomand să nu repetați această experiență.
Mon chien Stupide (2019)
O comedie adaptată după romanul renumitului autor american John Frante. Filmul îl are în rol principal pe Henri, un scriitor de vârsta a doua, care nu a reușit să-și valorifice succesul. Frustrat că cei mai creativi ani sunt deja pierduți, devine din ce în ce mai neînțeles de soția sa Cécile și de cei patru copii ai săi.
Henri visează să fugă la Roma pentru a începe viața din nou, dar renunță la idee când descoperă în grădina sa un câine uriaș lipsit de maniere. Așa începe o prietenie neașteptată care îi supără la culme familia și vecinii.
În rolurile principale îi avem pe Yvan Attal, care este și regizorul acestui film, și Charlotte Gainsbourg. Ambii formează un cuplul nu doar pe ecran, dar și în viața reală. Mon Chien Stupide este o comedie profundă, dulce-amăruie despre dragoste, egoism și teama adultului de bătrânețe.
La Belle Époque (2019)
O altă comedie franceză despre un cuplu aflat în criza vârstei. Se pare că, în 2019, o anumită generație de cineaști a ajuns în acest punct și a decis să ne comunice trăirile cum pot ei mai bine, cu umor.
Victor și Marianne sunt un cuplu la vârsta de șaizeci de ani, a cărui căsătorie eșuează. Marianne îmbrățișează viața, în timp ce Victor este dezamăgit de tot ceea ce este modern, în special de lumea digitală. Perioada lui preferată sunt anii ’70, așa că, atunci când fiul său îi spune despre o companie numită „Călători în timp”, care permite unei persoane să retrăiască o experiență din trecut folosind recuzită și actori, Victor alege ziua când s-a culcat pentru prima dată cu soția sa.
Filmul este o bombă emoțională plină de umor, cu multe substraturi, întorsături neașteptate, slăbiciuni umane și dragoste.
Yesterday (2019)
O comedie fantastică, în sens direct fantastică, despre un muzician mediocru dintr-un orășel al Marii Britanii. John Malick, ieri, încerca din răsputeri să devină cineva în lumea muzicii și astăzi, după un accident care are loc în paralel cu o întrerupere de lumină pe glob, se trezește într-o lume în care nu a existat The Beatles. Vestea bună e că din această lume nu a dispărut Ed Sheeran care este jucat în film de însuși Ed Sheeran.
Muzică bună, multe glume, emoții pozitive și toate datorită regizorului Danny Boyle. Slumdog Millionaire, „Steve Jobs” și Trainspotting sunt doar câteva dintre filmele sale pe care e posibil că le-ați văzut.
Yesterday nu e lipsit de clișee sau acțiuni previzibile, dar totuși reușește să te facă să râzi și să reflectezi. Este o odă adusă formației The Beatles, pe care începi să o apreciezi mai mult, de parcă ai fi pierdut-o.
On the Rocks (2020)
Cel mai recent film al Sofiei Coppola, în rol principal cu Bill Murray. E a treia lor colaborare după filmele Lost in Translation și A Very Murray Christmas.
Laura este o scriitoare de succes care se pomenește încătușată în rutină având grijă de copii. Dean, soțul ei, e tot mai preocupat de noua lui afacere, se reține des la serviciu sau e plecat în deplasări. Acest lucru o face să creadă că Dean are o aventură amoroasă. Dusă de val, se lasă pe mâna tatălui, un Don Juan care și-a trăit viața pe plac și a procedat la fel de odios cu soția sa, adică mama ei. Plini de presupuneri, pornesc să dezvăluie adevărul. Este o comedie ușoară, lentă, cu un umor fin, jucată frumos, pe alocuri previzibilă, însă foarte aproape de realitate. Un film controversat, adorat de unii pentru profunzime și subtilitate și judecat de alții pentru banalitate. Cu alte cuvinte, merită văzut cel puțin ca să-ți dai seama din ce tabără faci parte.
Cam atât de data aceasta. Iar dacă aveți sete de mai multe filme, nu uitați de „CE SĂ VĂD?” și de articolele anterioare. Ne auzim în curând.
Vizionare plăcută!
Autor: Mircea Bobînă
Susține-l pe Mircea pe patreon.com sau buymeacoffe.com