Elevii din țară vor putea dialoga în direct cu astronauții de pe stația spațială internațională. Despre ce licee este vorba

2-nasa-astroaut-pixabay-descopera
Foto: descopera.ro

Administrația UTM anunță că liceenii și profesorii din cadrul Liceului din comuna Molovata, raionul Dubăsari, dar și din Liceele „Ion Creangă” și „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău vor avea posibilitatea, miercuri, 3 martie 2021, să dialogheze în direct cu astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Conexiunea va fi stabilită de către Centrul Național de Tehnologii Spațiale (CNTS) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), de comun acord cu Serviciul Radioamatorilor de pe Stația Spațială Internațională – Amateur Radio on the International Space Station (ARISS).

Această posibilitate extraordinară devine posibilă după ce în anul 2020 CNTS-UTM,  de comun acord cu echipa de voluntari din cadrul Corpului Păcii din  SUA în RM, au depus o solicitare către ARISS pentru a le oferi elevilor din liceele din R. Moldova posibilitatea de a comunica în direct cu astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

ARISS stabilește legătura cu Serviciul Radioamatorilor de pe ISS prin satelit. Este un proiect sponsorizat de diverse agenții spațiale din lume și realizat de către astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Orice radioamator din orice colț al lumii are posibilitatea de a comunica în direct cu astronauții  prin intermediul posturilor de radio portabile, mobile sau de acasă. Totodată, agențiile spațiale au împuternicit ARISS să extindă acest tip de comunicații și în școli/licee, oferindu-le elevilor posibilitatea să adreseze întrebări astronauților de la bordul Stației Spațiale Internaționale și să primească răspuns direct din spațiu.

Evenimentul se va desfășura în format online, pe platforma ZOOM, pe 3 martie 2021, având următorul program de lucru:

# 13.30 – Deschiderea sesiunii pe platforma ZOOM și Facebook UTM în transmisiune directă
# 13.40 – Aprobarea agendei de lucru cu partenerii evenimentului.
# 13.50 – Tur virtual în cadrul CNTS și prezentarea activităților desfășurate în domeniul spațial.
# 14.05 – UTM va oferi informații despre cum ar putea liceenii să urmeze o carieră în știință și alte informații educaționale
# 14.25 – Prezentarea Stației Spațiale Internaționale (cu o notă specială despre femeile în spațiu)
# 14.40 – Pregătiri pentru dialogul cu astronauții
# 15.09 – 15.19 dialogul elevilor/liceenilor cu astronauții (pe durata aflării SSI în zona noastră)
# 15.20 – Comentarii finale.

Mai multe detalii vedeți AICI!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente