(foto, video) „Muzica clasică îmi caracterizează existența.” Cunoaște-o pe tânăra a cărei voce îți face inima să vibreze

My Post (1)
Foto:Colaj/diez.md

Genuri muzicale sunt diverse, unele ne plac mai mult, altele mai puțin. Cert este că notele muzicale ne unesc, ne fac să vibrăm într-un ritm comun – pe aceeași dimensiune de undă. Astăzi, vom cunoaște o tânără pasionată de tot ce înseamnă muzică, în special cea clasică. Și după cum afirmă însăși Eudochia-Dumitrița că prin muzică te apropii de inimile oamenilor și poți transmite emoții și sentimente, vom afla ce stări încearcă să ne transmită ea prin „pasiunea vieții sale”.

Sinița Eudochia-Dumitrița a absolvit studiile gimnaziale la un liceu cu profil teoretic din satul Puhoi, raionul Ialoveni, după care a plecat la studii în România și la moment, este elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Muzică „George Enescu” din București, în clasa de canto clasic.

Chiar dacă în prezent este dedicată pasiunii vieții sale – muzica clasică –, de mică a fost susținută de surorile Osoianu, fiind cele care i-au recunoscut talentul și au îndrumat-o pe drumul muzicii populare, rămânându-i până și astăzi în suflet.

Sursă foto: galerie personală

Fiind foarte activă și artistică, încă de la o vârstă fragedă, a început să frecventeze Studioul Folcloric „Iedera” a Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, care era condus la acel moment de către Surorile Osoianu. Timp de aproape opt ani, cât a făcut parte din Ansamblul Folcloric „Iedera”, a cunoscut mulți oameni de valoare care i-au marcat copilăria. Valentina Osoianu a fost una dintre acele persoane care i-a descoperit talentul și a îndrumat-o să își continue studiile muzicale. Ulterior, a devenit elevă la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, unde profesorul Veaceslav Bînzari a ajutat-o cu noul capitol din viața sa – muzica clasică.

„Muzica îmi caracterizează existența”

„Nu mi-am imaginat niciodată că muzica va deveni drumul meu în viață. Din copilărie, îmi plăcea să ascult muzică clasică. Mergeam la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău de fiecare dată când aveam această posibilitate și eram impresionată de frumusețea și puritatea muzicii. Cu cât am crescut, cu atât mi-am dat seama că această muzică mă cucerește. Și în prezent, muzica clasică este ceva deosebit pentru mine. O iubesc, o cânt și nu mă văd făcând altceva. Muzica îmi caracterizează existența”, ne dezvăluie Eudochia-Dumitrița.

„Datorită familiei mele am ajuns unde sunt astăzi”

Sursă foto: galerie personală

Fiecare dintre noi are în viață anumite persoane care într-un mod sau altul ne-au îndrumat, ne-au călăuzit, au fost sau încă sunt mentori în devenirea noastră atât spirituală, cât și profesională. Pentru Eudochia-Dumitrița aceste persoane sunt familia sa care a sprijinit-o permanent în drumul formării sale profesionale. De asemenea, semnificative au fost și întâlnirile cu persoanele ce au nume sonore în muzica clasică.

„Am avut prilejul să îl cunosc pe maestrul Eugen Doga și pe maestrul Nicolae Botgros cu care am și colaborat. Am avut parte de mai multe masterclass-uri cu soprana Cristina Simionescu, cu mezzo-soprana Ruxandra Donose, cu tenorul Nicolae Busuioc, cu tenorul Alexandru Badea și mulți alții. Fiecare dintre ei mi-au dat puterea să continui și să performez în acest domeniu”, ne povestește tânăra.

„Doar actorul poate face orice meserie din această lume să fie mai frumoasă”

Sursă foto: galerie personală

Cu toată dăruirea și dragostea pe care o dedică muzicii, Eudochia-Dumitrița recunoaște că actoria este pentru ea o pasiune aparte, care poate îmbina tot ce-i mai frumos din această lume.

„Mă pasionează mult actoria. Atât în muzică, cât și în actorie, fiecare rol este o nouă perspectivă. Consider că doar actorul poate face orice meserie din această lume să fie mai frumoasă. De asemenea, iubesc tot ceea ce este frumos. Am încercat mereu să îmbin utilul cu plăcutul. În cea mai mare parte a timpului liber, urmăresc masterclass-urile organizate de marile voci de operă din întreaga lume”, ne dezvăluie tânăra artistă.

Sursă foto: galerie personală

„Doar prin muzică poți să transmiți emoții și sentimente”

Relația acesteia cu muzica a început încă de mică și după cum dezvăluie chiar ea, această chemare interioară vine de la străbunica ei – care la fel avea acest har de la Dumnezeu.

„Am auzit povestindu-se despre străbunica mea Eudochia, care, se zice, a cântat împreună cu soprana Maria Cebotari în corul bisericii. Tot timpul cântam și toți susțineau că am vocea străbunicii, pentru ca mai târziu, să simt în adâncul sufletului că anume muzica clasică este chemarea mea, chemarea venită din profunzimea timpului, de la bunicile și străbunicele mele. Muzica clasică mi-a cuprins ființa. Prin muzică te apropii de inimile oamenilor, prin muzică te exprimi și doar prin muzică poți să transmiți emoții și sentimente.”

„Creația populară are origini atemporale”

Sursă foto: galerie personală

Sinița Eudochia-Dumitrița a participat la Festivalul-Concurs „Din bătrâni, din oameni buni”, unde a surprins juriul și spectatorii cu vocea sa unduitoare, adăugând în palmaresul ei cu mândrie premiul I din cadrul acestui concurs. Despre această experiență tânăra ne spune că a fost una extrem de frumoasă; chiar dacă în prezent cântă muzică clasică, folclorul i-a rămas profund în suflet.

„Sunt foarte fericită că dincolo de Prut sunt apreciate cântecele noastre folclorice și costumul autentic basarabean. Am fost îndrumată să particip la acest concurs de către folcloristul și istoriograful Tudor Colac. Am fost susținută de Surorile Osoianu și de domnul profesor de canto popular Veaceslav Bînzari. A fost o experiență extrem de frumoasă. Chiar dacă în prezent cânt muzică clasică, folclorul a rămas în sufletul meu și îl resimt profund. Cântând folclor, mă simt de fiecare dată mai aproape de casă, mai aproape de rădăcini. Creația populară are origini atemporale și dăinuie. Folclorul nostru are o identitate aparte și o diversitate mare de culori, ritmuri și melodii”, povestește Eudochia-Dumitrița.

„Muzica religioasă cu adevărat e divină”

În ceea ce ține de căutările sale spirituale, tânăra artistă accentuează că pune mult suflet în ceea ce face, iar muzica religioasă este cea care te marchează pe toată viața. „Cânt din copilărie în corul bisericesc. Muzica religioasă cu adevărat e divină, te copleșește, îți pătrunde în suflet, te marchează pe toată viața. Cântul este un dar al lui Dumnezeu, iar când îi cântăm lui Dumnezeu, rugându-ne lui, este cu adevărat înălțător.”

Răspunzând la întrebarea dacă și în continuare va rămâne cu sufletul orientat spre muzica clasică sau dorește să experimenteze și cu alte genuri muzicale, Eudochia-Dumitrița ne confesează că muzica clasică e vocația ei și nu poate fi înlocuită.

„Vreau să îmi întind aripile larg pentru a putea să fac parte cu adevărat din această lume pe care sufletul meu a ales să o urmeze. Cu siguranță am la bază cântecul folcloric, de la care am și plecat. Am încercat să cânt și alte genuri muzicale, doar că muzica clasică în sufletul meu nu poate fi înlocuită.”

Sursă foto: galerie personală

„Vreau să dăruiesc oamenilor ceea ce am primit de la Dumnezeu”

Eudochia-Dumitrița e de părere că în Republica Moldova arta culturală este forte puțin apreciată și, cu părere de rău, nu avem încă dezvoltate dragostea și interesul față de lucrurile cu adevărat valoroase, estetice și nemuritoare, iar dacă ar reveni acasă, și-ar dori să poată influența publicul și să aibă o contribuție deosebită în domeniul culturii aici, acasă.

Despre succese și realizări tânăra pasionată de muzică spune că trebuie să muncești în fiecare zi pentru a ajunge să cânți pe cele mai mari scene ale lumii, iar în acest drum dificil ce o așteaptă în continuare, speră să întâlnească oameni care să creadă, să o susțină și să o îndrume în ceea ce face, iar ea, la rândul său, va dărui oamenilor ceea ce a primit de la Dumnezeu – să apropie prin muzică inimile oamenilor.

Faceți cunoștință cu activitatea artistică a Eudochiei-Dumitrița pe pagina ei de Facebook!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente