(foto) Ploaie de meteori, eclipse de lună și de soare. 10 cele mai importante evenimente astronomice în anul 2021

My Post (17)

În 2021, iubitorii de cer înstelat vor avea ocazia să urmărească fenomene astronomice deosebite. De la perseide și ploaie de meteori până la  eclipse totale de lună și de soare. Toți cei pasionați de astronomie, și nu numai, vor fi încântați de varietatea acestora.

Nationalgeographic prezintă 10 cele mai așteptate evenimente astronomice ale anului 2021

11 februarie: conjuncția dintre Venus și Jupiter

ANDREW FAZEKAS

Ambele planete vor apărea pe cer ca niște puncte strălucitoare și vor putea fi văzute cu ochiul liber.

Fiți pregătiți să descoperiți un loc bun de observare. Cel mai bun moment pentru a le vedea va fi cu aproximativ 20 până la 30 de minute înainte de răsăritul soarelui. Oamenii din emisfera sudică vor avea cea mai bună oportunitate de a vedea evenimentul, deoarece planetele vor fi poziționate mai departe de soare și, prin urmare, mai sus pe cer.

9-10 martie: formarea cvadruplă

ANDREW FAZEKAS

O înghesuială cosmică impresionantă îi va întâmpina pe privitorii de cer din întreaga lume, în timp ce patru planete se vor adună pe bolta cerească. Mercur, Jupiter și Saturn vor apărea într-o aliniere aproape perfectă alături de satelitul pământului.

26 mai: „luna de sânge” – eclipsă totală de lună

the conversation

În vestul Americii de Nord, vestul Americii de Sud, Australia și sud-estul Asiei, oamenii vor putea vedea „luna roșie”, cunoscută sub termenul de eclipsă totală de lună. Acest eveniment astronomic se întâmplă atunci când soarele, Pământul și luna sunt aliniate cu precizie, astfel încât umbra planetei noastre acoperă complet fața lunii.

10 iunie: eclipsa de soare „Inelul de foc”

space.com

Cunoscut și sub numele de eclipsă solară inelară, acest eveniment uimitor are loc atunci când luna, soarele și Pământul sunt aliniate astfel încât discul lunar să fie prea mic pentru a acoperi întregul soare, lăsând un inel de lumină în jurul siluetei lunare întunecate. Calea completă a eclipsei începe la 9.49 UT peste nordul Canadei și se termină în Rusia la 11.33 UT.

12 iulie: conjuncția dintre Venus și Marte

ANDREW FAZEKAS

După apusul de soare, aceste două planete strălucitoare vor apărea pe cer. Perechea va fi alăturată de o semilună, oferind o ocazie unică pentru niște fotografii uimitoare.

12-13 august: ploaia de meteori Perseide

ANDREW FAZEKAS

În fiecare jumătate a lunii august, Pământul călătorește printr-o zonă spațială cu mulți meteori, care este și motivul stelelor cătătoare, pe măsură ce acestea ard în atmosfera superioară a pământului. Ploaia de meteori Perseide poate produce până la 60 de stele căzătoare pe oră într-un an obișnuit.

18 august: conjuncția dintre Marte și Mercur

ANDREW FAZEKAS

O întâlnire apropiată va avea loc între cea mai interioară planetă a sistemului solar, micul Mercur și a patra planetă de la soare, Marte roșiatică. Această conjuncție va fi puțin dificilă de surprins din cauza apropierii sale de apusul soarelui.

Mercurul va apărea mai luminos decât Marte, deoarece va fi iluminat mai mult de soare.

8 octombrie: ploaie de meteoriți Draconide

ANDREW FAZEKAS

Draconidele vor străluci pe cer căderea nopții, cu aproximativ 10-15 stele căzătoare pe oră. Această rafală de meteori provine dintr-un flux de particule de mărimea granulelor de nisip răspândite de-a lungul orbitei unei comete din apropierea pământului.

Aceste stele căzătoare sunt destul de ușor de observat, deoarece comparativ cu altele acestea sunt unele dintre cele mai lente.

19 noiembrie: eclipsă de lună parțială

space.com

Ultima eclipsă de lună a anului îi va întâmpina pe privitorii cerului din America de Nord și de Sud, Australia și unele părți din Europa și Asia.

Eclipsa va începe la 2.18 a.m. EST (ora 9.18 în Moldova), iar umbra Pământului va înveli cea mai mare parte a suprafeței vizibile a lunii până la 4.2 a.m. EST (ora 11.2 în Moldova).

4 decembrie: eclipsă totală de soare

almanac.com

Toți cei pasionați de astronomie care caută aventura finală de urmărire a eclipsei vor avea șansa la sfârșitul anului 2021, când o eclipsă totală de soare se va desfășura în Antarctica. Între timp, o eclipsă parțială de soare va fi vizibilă în părți din Chile, Argentina, Africa de Sud, Namibia și Australia. Spectatorii care folosesc ochelari cu filtru solar în aceste regiuni vor putea vedea o mușcătură din soare, pe măsură ce luna ascunde parțial discul solar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente