Echipa Hai Moldova vrea să planteze 3 700 de copaci în patru sate din centrul țării. Cum poți să-i ajuți

125516486_1234905130215472_6078658407561177361_o
Foto:Foto simbol/Plantăm fapte bune în Moldova

În cadrul proiectului lansat în luna septembrie, „Comunități sustenabile – dezvoltare durabilă”, echipa Hai Moldova organizează plantări în localitățile Jevreni, Onițcani, Coșernița și Boșcana. Voluntarii locali vor planta 3 700 de copaci de diferite specii.

Unul dintre scopurile proiectului „Comunități sustenabile – dezvoltare durabilă” este educarea și conștientizarea comunității despre problemele locale de mediu, prin implicarea directă și practică în acțiuni de protecție a mediului. Prin urmare, pe data de 21 noiembrie 2020, se organizeaă plantări de copaci în patru localități din raionul Criuleni: s. Jevreni, s.  Onițcani, s. Coșernița și com. Boșcana.

Plantările sunt benefice pentru îmbunătățirea calității mediului, oriunde sunt efectuate. Pentru realizarea unui impact cât mai amplu, aceste plantări vor urmări axele principale ale conștientizării protecției mediului: Plantări cu impact ecologic (fâșii de protecție a zonelor riverane,  stoparea eroziunii solului, a alunecărilor de teren); Plantări cu impact social (fâșii de protecție în jurul terenurilor de joacă, a școlilor, a grădinițelor, a spațiilor publice, etc.); Plantări cu impact economic (fâșii de protecție în jurul terenurilor agricole, în jurul sistemelor de irigare, etc.).

În total vor fi plantați 3 700 de copaci de diferite specii: nuc, ulm, frasin, lemn câinesc, sânger, agut, frasin, păducel,  tei, cireș, alun, arțar, mai multe specii de arbuști. Plantările sunt organizate cu suportul tehnic și logistic oferit de proiectul Million Trees Moldova, care are misiunea de a planta un milion de copaci în Republica Moldova. Aceste plantări se integrează în campania națională de plantare a unui milion de copaci, inițiat în anul 2018.

Plantarea va începe de la ora 9.00 și va dura până la ora 14.00. Cei din Chișinău care doresc să ofere ajutor, o pot face contactând organizatorii în prealabil pentru a afla dacă mai sunt locuri în microbusul care va transporta organizat voluntarii. Cei care au o mașină sunt încurajați să o folosească și să anunțe organizatorii dacă mai au loc liber și pentru alți voluntari.

În pauză de la muncă, veți fi serviți cu placinte delicioase și cafea de la Tucano Coffee. Veniți cu cei dragi, îmbrăcați-vă cald, purtați încălțăminte confortabilă potrivită activității.

Program: 

09.00 – 09.30 –  instruirea voluntarilor, împărțirea instrumentelor;

09.30 – 12.00 – plantare;

12.00 – 12.30 – gustări, ceai;

12.30 – 14.00  – finalizare plantare.

Participanți:

Primarii localităților – s. Jevreni – Igor Rotari, s. Onițcani – Maria Tîrgola, s. Coșernița – Tudor Tipa, com. Boșcana – Svetlana Racul, angajați ai primăriei, consilieri raionali,  voluntari locali, voluntari din școli, ONG-uri locale, agenți economici.

Despre proiect

Echipa Hai Moldova a semnat acorduri de colaborare cu cinci localități din centrul țării, în cadrul proiectului lansat în luna septembrie „Comunități sustenabile – dezvoltare durabilă”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Pe parcursul acestuia, localitățile din r. Criuleni – Jevreni, Boșcana, Coșernița, Onițcani și or. Sîngera vor beneficia de susținerea experților de mediu pentru a elabora strategii de rezolvare a problemelor de mediu în mod constructiv, dar și de a educa spiritul civic și responsabil al cetățenilor și autorităților.

Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro organizațiilor societății civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău. Proiectul „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.  Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente