Inscripții provocatoare din partea ex-concurentului electoral și mituirea alegătorilor. Ce încălcări a depistat Promo-LEX

alegeri votare

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a constatat 337 de încălcări până la 14.00.  În primul tur au fost depistate 236 de incidente raportate de Promo-LEX.

# Intimidarea observatorilor sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – trei cazuri.

# Cazuri de oferire alegătorilor a recompenselor bănești – un caz.

# Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 11 cazuri.

# Transportarea organizată a alegătorilor (cu autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 22 de cazuri.

# Obstrucționarea accesului pentru alegători și/sau transportul organizat la secțiile de votare pentru regiunea transnistreană – un caz.

# Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 15 cazuri.

# Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 de metri – opt cazuri

# Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 7 cazuri.

# Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – două cazuri.

# Nerespectarea măsurilor de protecție și prevenire COVID-19 – 15 cazuri.

# Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 34 de cazuri.

# Aspecte problematice ale votării cu urna mobilă – patru cazuri.

# Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – două cazuri.

# Votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători) – trei cazuri.

# Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – nouă cazuri.

# Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot – trei cazuri.

# Deconectări energie electrică – șapte cazuri

# Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – două cazuri.

# Alte 10 cazuri

– SV 14/2 Drochia, Drochia. Unui alegător cu deficiențe de vedere nu i s-a permis exercitarea dreptului la vot în prezența tatălui sau a fratelui. Președintele BESV insista ca conform regulamentului alegătorul să voteze în prezența unei persoane străine. A fost chemată poliția. Persoana a votat doar după un apel la CEC când i-a fost permis să voteze cu cineva din membrii familiei.

– SV 1/152 Chișinău, Ciocana. La ora 10.30, la ieșirea din SV două persoane îmbrăcate în alb cu inscripția „SPERp” fac exit-poll. Președintele BESV a solicitat intervenția poliției nefiind la curent cu activitatea acestora.

– Regiunea Transnistreană, Florești, s. Sănătăuca. Pe traseul din partea vămii, pe asfalt, pe stația de așteptare a autobuzelor, dar și în proximitatea SV 37/34 (circa 100-150 de metri) este afișat următorul mesaj în limba rusă: „Додон вор и врун. Голосуйте за деньги но с голосовой. С уважением Ренато Усатый.”

– SV 1/196 Chișinău, Râșcani. Un alegător a învinuit Președintele BESV că ar fi influențat votul unei bătrâne și s-a iscat o ceartă între alegător și Președintele BESV. Conflictul a durat aproximativ cinci minute, apoi alegătorul a plecat.

– SV 18/002 Florești, Florești. Un membru al BESV era îmbrăcat în haine de culoare roșie. Observatorul din partea unui concurent, a făcut observație către președintele BESV, cu referire la asociarea culorii cu a unui candidat. Astfel când alegătorii întrebau la care listă electorală să semneze, membrii BESV îndemnau „La doamna în roșu”. Președintele BESV spune că nu poate impune membru să își schimbe hainele, într-un final, membrul BESV și-a scos haina roșie.

– SV 1/266 Chișinău, Vadul lui Vodă. La ora 10.10 un alegător în stare de ebrietate s-a certat  cu membri BESV, fiindcă nu dorea să i se aplice ștampila „Alegeri 15 noiembrie”. Președintele BESV l-a rugat să părăsească SV și să revină mai târziu.

SV 1/101 Chișinău, Buiucani. Membrul BESV care face termometria răspunde arogant alegătorilor și se ceartă. Președintele BESV i-a făcut observație membrului respectiv.

– SV 11/45, Cimișlia, Troițcoe. Un reprezentat cu drept de vot consultativ, precum și persoana care efectua termometria alegătorilor, notau numele alegătorilor în caiete. Președintele BESV a menționat că aceștia fac înscrisurile menționate pentru ei personal.

– SV 1/195 Chișinău. Râșcani. Un membru BESV a observat că în cabina de vot a fost lăsat un  buletin de vot. Membrul BESV a pus buletinul de vot în urna de vot.

– SV 1/31 Chișinău, Botanica. La ora 12.12 un alegător a vrut să iasă cu buletinul de vot din incinta SV. Aceasta a fost observat  de observatori și alegătorul a aruncat buletinul de vot  în urna de vot. A fost solicitată intervenția poliției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente