(foto) „Graffiti” cu conținut fascist. Cimitirul evreiesc din Capitală a fost vandalizat

123083236_2638748479769708_8607567256363186287_n
Foto: Arkadiy Khanis

Cu câteva zile în urmă, numeroase morminte din cimitirul evreiesc au fost vandalizate și distruse de „graffiti” cu conținut fascist și antisemit.

UPDATE. Azi dimineață, 3 noiembrie, poliția mun. Chișinău a venit cu o reacție în acest sens, menționând că nu tolerează acțiunile de vandalism, iar persoanele care comit astfel de infracțiuni vor fi atrase la răspundere conform legislației în vigoare.

„Poliția a dispus și întreprinde un șir de măsuri speciale de investigație și urmărire penală la identificarea și reținerea persoanelor care au comis distrugerea și profanarea mai multor morminte din cimitirul amplasat pe str. Milano din sec. Buiucani al capitalei. Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a făptașilor care au comis această infracțiune. Conform legisației în vigoare această infracțiune se pedepsește cu amendă în mărime de la 27 500 la 42 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an”, se menționează în nota informativă a poliției.

Un internaut a scris pe rețelele de socializare că vandalii, timp de două zile la rând, au distrus monumente și au lăsat în urmă inscripții cu conținut fascist, iar potrivit angajaților cimitirului, în dimineața următoare după prima „tură” de vandalizare administrația cimitirului a depus o declarație la poliție, dar forțele de ordine nu au răspuns.

„După cum îmi amintesc, un fel de incident similar a fost inspirat de autoritățile orașului Chișinău la 20 martie 2019.
Eu, la fel ca mulți alți evrei, am trăit la Chișinău acum câțiva ani. Am iubit Moldova și mulți moldoveni m-au iubit personal. A trecut puțin timp de atunci, dar atmosfera s-a schimbat dramatic și nu cunosc alte urme vizibile ale evreilor din țară, cu excepția vechiului cimitir evreiesc. Nu pot rămâne tăcut astăzi; a face acest lucru ar însemna trădarea strămoșilor mei în mormintele lor”, scrie Arkadiy Khanis.

Arkadiy Khanis
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente