„Azi-noapte cineva a dat foc la #Platforma32. Trăiască dreptul la libera exprimare!” Cu aceste cuvinte își începea dimineața de luni, 5 octombrie, activista din satul Hârtop, Rusanda Alexandru Curcă.
Despre ce era #Platforma 32
În septembrie 2020, vă povesteam că sunt 10 ani de când Rusanda Alexandru Curcă face management cultural, dar până anul ăsta, ne-a povestit că a evitat să facă proiecte în satul în care trăiește, Hârtop, din cauza fricii de-a nu fi înțeleasă. Rusanda coordonează proiectul Informa(l) ce cuprinde o serie de activități de educație civică, ecologică și artistică organizate în Hârtop. În cadrul programului își propune să realizeze patru miniproiecte comunitare. Tânăra ne-a povestit cum a decis să facă educație civică, ecologică și artistică în satul său și ce probleme a întâlnit.
#Platforma 32 e despre libertatea exprimării
În cadrul proiectului Informa(l), a fost pusă la vot realizarea a patru miniproiecte comunitare care aveau un buget de 200 de euro fiecare (banii Uniunii Europene). Unul dintre ele a fost și amenajarea unui foișor multifuncțional din paleți, costul căruia a fost estimat la minimum 20 000 de lei. Și-a zis că mai poate economisi din celelalte proiecte, dar i-ar mai fi trebuit oricum încă 10 000. Atunci, a decis că va implica și comunitatea, prin munci voluntare și prin strângere de fonduri. „Persoanele, care doreau să se implice, luau paleți acasă, îi șlefuiau, vopseau și ni-i dădeau înapoi. O familie a luat 20 de paleți (din 60). A fost foarte multă muncă la fiecare palet.” Cei care nu puteau să se implice cu munci, puteau dona bani. Astfel a fost lansată campania #adoptăunpalet, la care au participat în jur de 50 de persoane din sat, din diasporă și prieteni de-ai Rusandei. Vă povesteam anterior cum și-a convins prietenii să doneze bani în campanie de ziua sa.
Neînțelegeri la nivel local
„Primele reacții au fost destul de ok”, spune activista. Lumea nu înțelegea ce are de gând să facă și a zis: „Hai să vedem”. Aventura a început după ce lumea a înțeles că tânăra vrea să facă schimbări.
„În general, oamenii au o rezistență aparte când vine vorba de schimbare. Sau poate e comoditate, obișnuință. A fost așa, așa să fie. Dacă le zic că e ok să avem implementat un sistem de colectare separată a deșeurilor și putem face asta în cinci ani, mi se răspundea că sunt o visătoare și poate peste 100 de ani vom reuși, că aici nu ți-e Europa sau Japonia. Zic, cofinananțați, vă rog, două concerte de muzică clasică (2 500 de lei), mi se răspunde că satul n-are nevoie de muzică clasică, ei sunt ok cu conținutul cultural care se produce de localnici. Zic, vreau să plantez o livadă comunitară, mi se răspunde că fiecare are grădina lui unde-și pune pomi fructiferi. Și istorioare din astea se adună pe zi ce trece.”
Situația e complicată și pentru că satul nu are primar de un an, iar toate deciziile sunt luate de consilieri. „Consilieri care stau de mulți ani acolo și ridică mâna fără să pună întrebări, consilieri care n-au gândire strategică și nu-s vizionari. Fiecare întâlnire cu ei e tortură. Atâta bulling, cât am avut anul ăsta, n-am avut în viață și din partea autorităților, și din partea locuitorilor. Deja făceau adunări pe mahala să mă alunge din sat. Pentru ce? Pentru că oamenii vor să dea foc cum au mai dat, să arunce gunoiul în drum cum l-au mai aruncat, să se alcoolizeze cum s-au mai alcoolizat, să fure cum au mai furat, să intimideze cum au mai intimidat, să încalce așa cum au mai încălcat”, povestește activista.
Pe 21 septembrie 2020, schema de amplasare a #Platformei32 nu a fost aprobată pe motiv că terenul respectiv ar fi fost destinat construcției unui monument. Tânăra ne-a spus că va continua să lupte pentru amplasarea platformei la locul respectiv, însă, dacă nu va reuși, îi va găsi o nouă locație.
Rusanda era convinsă că vor fi găsite motive de a nu aproba proiectul. „Pentru ei funcționează și motivul #deatâta. Pentru mine #Platforma32 e un simbol al schimbărilor. Au mai fost tineri care au venit cu inițiative, dar li s-a dat peste cap și ei au renunțat. Apare câte un tânăr care încearcă să pună întrebări și e intimidat sau supus bulling-ului. Uneori, mă simt ca în «Leviatanul». Alteori, mă apucă deznădejdea. Noroc de familia mea și de câțiva oameni în sat cu mintea deschisă, oameni cu care comunic, oameni cu care lucrez și ne încurajăm reciproc. Sunt oameni care-mi scriu, din sat și din diasporă: «Drumul pe care ți l-ai ales e nobil, dar e plini de spini».”
Cineva a dat foc, cine e vinovatul
„În distrugerea Platformei32 e de vină satul Republica Moldova. Pentru că oamenii își manifestă poziția și hotărăsc problemele în mod barbar e de vină statul Republica Moldova.
Pentru că profesorii de istorie, care sunt și consilieri, rămân nepedepsiți, pentru că spun public că cei care promovează libertatea de exprimare și cer de la instituțiile de stat să-și facă munca trebuiesc chemați la poliție, e de vină statul Republica Moldova. Pentru că ne înglodăm în corupție și sărăcie e de vină statul Republica Moldova.
E de vină acest stat pentru că nu investește în dezvoltarea capitalului uman al țării, că nu investește în educație și cultură. Sunt de vină cetățenii acestei țări pentru că nu cer statului să investească în educație și cultură. E clar că aceasta este reacția la activitatea de trezire a conștiințelor pe care o duc în sat. E vorba de acea rezistență la schimbare din partea comunității.
Pe de altă parte, mă bucur că oamenii au început să-și exprime poziția, așa cum știu, cu instrumentele pe care le posedă. Asta înseamnă că munca noastră nu e în zădar, că oamenii nu sunt cu totul amorfi și indiferenți la ceea ce se întâmplă, iar sarcina noastră de mai departe e să le oferim instrumente civilizate prin care pot să-și exprime poziția: dialog, protest pașnic, conlucrare cu autoritatea publică, postări pe rețele de socializare etc.
În ultimele două săptămâni, am discutat la nivel de ministere despre necesitatea de a crea Fondul Cultural Național, instituție care ar finanța substanțial sectorul cultural și care ar aduce schimbări majore la nivelul dezvoltării societății moldovenești. Dacă vom crea această structură, lucrurile se vor schimba spre bine destul de rapid. Până la urmă its all about culture and education”, spune pentru #diez Rusanda după ce #Platforma 32 a fost incendiată.