Pentru cei care se visează artiști, am organizat evenimentul de orientare în carieră „Dacă rămân acasă, merg la Arte”. Am invitat oameni din domeniul artei și i-am rugat să ne povestească cum este să fii student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar și ce te așteaptă după absolvirea ei.

Invitații noștri au fost Rusanda Radvan, studentă la actorie, Max T. Ciorbă, asistent universitar și Natalia Gârbu, fotografă și fondatoarea revistei „Mahala”. 

Pentru că este cu cele mai proaspete impresii legate de anii de studenție, Rusanda a povestit la ce s-ar putea aștepta studenții de la actorie cel puțin în primul an.

„În anul întâi, lucrăm pe baza studiilor. În anul întâi, nu jucăm absolut nimic. În anul doi, încep primele caractere, primele schițe. Profesorii ne dau, să spunem așa, prin sare și oțet, ca să ne descoperim. Cu timpul, reușești să treci și peste emoții. Scena unui teatru și scena academiei sunt două lumi diferite. În academie avem timp să creăm, să gândim, să lucrăm la un spectacol jumătate sau un an. Arta se întâmplă anume pe scândura facultății (scena improvizată). În teatru lucrurile au o altă viteză. Toți lucrează contra cronometru”, ne povestește tânăra.

Rusanda ne mai povestește și despre stresul psihologic la care va fi expus un viitor student, de care trebuie să fie conștient.

„Am auzit multe replici la adresa mea «Da ce, asta e profesie?», «Acesta-i hobby», «E bătaie de joc de tine», dar asta e ceva ce mi-am dorit foarte mult. Nu pot să zic că nu am vrut să renunț. În primul semestru am vrut să renunț de șase ori. Era stresant pentru mine, pentru organismul meu, am pierdut cinci-șase kilograme, dar am crescut profesional și personal. Am intrat cu visul să ajung pe scena teatrului Mihai Eminescu și am ajuns. Aici reziști doar dacă îți dorești foarte mult și dacă iubești ceea ce faci”, a mai spus Rusanda.

Un viitor student la arte trebuie să fie foarte școlit și cu o cultură generală bogată. Sugestiile invitaților noștri au fost de a citi, privi și asculta cât mai mult.

„Una dintre calitățile cele mai importante pentru orice domeniu artistic este sensibilitatea umană. Atunci când înțelegi, simți altfel decât dacă ești într-o stare închisă. Să fii deschis la experiențe, gânduri, lucruri noi. Și să îți acorzi mereu întrebări. Niciodată nu trebuie să fii mulțumit de tine. Nu este o formă clasică sau un drum aparte pentru un artist. Manual de regie-film nu există. Trebuie să privești filme, să asculți muzică, să privești picturi, să citești și să îți găsești stilul personal”, a spus Maxim.

„Pentru mine, artist e omul care are curajul să nu își ascundă vulnerabilitatea. Dacă m-aș întâlni la vârsta de 15-16 ani, vârsta de pornire, unicul sfat pe care mi l-aș da este să fiu curioasă. Să văd cum alți oameni văd aceeași lume. Asta ar implica pictura, muzica, cărțile, cât mai multe cărți. Să folosim orice ne-ar ajuta să găsim propriul adevăr”, a completat Natalia.

Deși este adepta creării unui sistem propriu de învățare, Natalia spune că universitatea poate fi bună pentru networking și posibilitatea de a cunoaște câți mai mulți oameni din domeniu. Tot ea mai este de părerea că, în artă, după cum i-a spus un profesor din Barcelona, dacă nu ai un job, «inventează-l». Acesta și este unul dintre lucrurile frumoase ale unei profesii cu profil artistic. 

Dacă ești curios să vezi întreaga discuție, urmărește emisiunea integral mai jos.