Profesorul Alberto Alemanno a vorbit la conferința online Future of Democracy despre cum societatea civilă a răspuns crizei generate de pandemie, dar și care ar putea fi soluțiile pentru a crește capacitatea de advocacy a societății versus cea a corporațiilor, care s-au apropiat și mai mult de liderii decizionali în această perioadă.
Alberto Alemanno consideră că cetățenii pot crea politici împreună cu liderii decizionali și tot împreună pot îmbunătăți sistemul actual. „Ce am înțeles e că de la începutul pandemiei, societatea civilă a fost tăcută”, spune academicianul, care explică că toți am fost afectați de restricțiile impuse de autorități în țările noastre, ca răspuns la criza epidemică, însă în rezultat toate aceste acțiuni au dus către formarea fondurilor de ajutorare, un mijloc care le-a servit corporațiilor pentru a fi mai influente decât de obicei în fața liderilor decizionali. Astfel, balanța dintre interesul corporativ și cel public a devenit și mai instabilă, crede el.
Societatea civilă s-a fragmentat
În urma crizei, problemele de structură sunt cele care vor rămâne. Alberto Alemanno este de părere că inegalitățile s-au adâncit, iar societatea civilă s-a fragmentat în această perioadă, ceea ce a dus la o capacitate de advocacy și mai limitată. „Filantropia a mobilizat societatea, dar fondurile nu au ajuns neapărat la cei care aveau cu adevărat nevoie. Multe campanii s-au dovedit a fi prea întârziate și, respectiv, au generat rezultate vagi”, explică el. „Când le punem pe toate împreună, pentru a vedea cum ONG-urile au răspuns la COVID-19, avem o imagine tristă.”
Trebuie să jucăm un rol și între alegeri, nu doar în ziua alegerilor
Alberto explică și modul în care această perioadă a fost și un momentum bun pentru a reseta politici, a gândi noi instrumente și idei despre cum societatea civilă poate contribui la sporirea activismului social.
„Trebuie să participăm, nu e vorba doar despre a vota. Trebuie să jucăm un rol între alegeri. Să nu pretindem că toată lumea va participa, ci să facem ceva pentru a ajuta ca toată lumea să participe. Provocarea e să ne mișcăm dinspre pretinderea că toți au acces la putere spre ideea că trebuie să creăm condițiile ca toată lumea să aibă acest acces pretins.”
Printre soluțiile pe care Alberto le propune sunt:
# introducerea unei Lobbying fee – organizațiile care au acces la liderii decizionali ar trebui să plătească o taxă ca să poată face lobby, iar acești bani ar trebui să se întoarcă la societatea civilă prin crearea unui fond;
# introducerea unui Lobbying aid – acesta ar fi fondul la care organizațiile civile ar avea acces pentru a putea face și ele lobby către liderii decizionali;
# introducerea conceptului de Civic time off – acesta ar fi timpul plătit de angajator, astfel încât angajații să se poată implica în această perioadă în activități civice;
# introducerea instrumentului Skill sharing – organizațiile ar trebui să-și distribuie abilitățile cu cetățenii de rând, altfel spus, să-i îndrume cum să fie activi social și cum să se implice în diverse cauze.
Sfatul final al oratorului conferinței pentru societatea civilă e să-și adune puterile și să formeze alianțe sub cauze comune pentru ca să fie împreună o voce mai puternică în societate. Alberto crede că la fel ar trebui să acționeze și jurnaliștii și, în general, orice grupuri de cetățeni.
Ideile dezvoltate le puteți accesa și în cartea scrisă de Alberto Alemanno – Lobbying for Change: Find Your Voice to Create a Better Society.
Urmăriți conferința live mai jos.
În cadrul conferinței se abordează subiecte actuale despre cum noile tehnologii afectează peisajul politic și social. Accentele vor fi puse pe impactul crizei COVID-19 asupra încrederii în Open Data și alte tehnologii ca bază pentru securitate, progres și cooperare socială. Tot aici vor fi discutate soluțiile pentru organizații și comunități de cetățeni activi, care luptă pentru democrație și idei pentru alegeri, o industrie transformată sub influența tehnologiei.
Evenimentul este organizat de VoteMeApp, cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann România și Moldova, Digital Communication Network și OpenExO.