În 10 zile expiră termenul pentru înscrierea prealabilă la alegerile prezidențiale. Cum te poți înregistra

alegeri-920×595

Comisia Electorală Centrală atenționează că în 10 zile expiră termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din Stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Tighina și unele localități ale raionului Căușeni și intenționează să voteze la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

Alegătorii se pot înregistra prealabil până în data de 16 septembrie 2020 (cu 45 de zile înainte de data scrutinului). Cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Astfel, aceștia sunt invitați să completeze formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau pagina web oficială a Comisiei www.cec.md. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Cei mai mulți moldoveni aflați peste hotare înregistrați prealabil sunt din Italia (peste 5 000 de persoane).

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Amintim că înregistrarea prealabilă permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării în ziua alegerilor și al alegătorilor din localitățile din Stânga Nistrului (Transnistria), care vor vota la secțiile de votare distincte, organizate pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale, în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare, precum și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestora.

Înregistrările prealabile făcute conform procedurii stabilite pentru scrutinele precedente rămân a fi valabile și pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. În cazul modificării adresei, informația trebuie să fie actualizată accesând pagina www.alegator.md, prin selectarea opțiunii „Înregistrarea prealabilă”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente