(video) Sistemul de pensii din Moldova. Ce trebuie să faci dacă vrei să ai o pensie decentă la bătrânețe

află totul despre bani

În a opta ediție a emisiunii „Află totul despre bani” discutăm despre sistemul de pensii din Moldova. În calitate de invitată specială o avem pe Olga Mihaieș, șefă adjunctă a direcției generale de alocații și pensii din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

Sistemul de pensii din Republica Moldova a trecut prin câteva reforme care au avut ca scop consolidarea transparenței sistemului de pensii și eliminării inechităților din sistem, dar să nu uităm că mai sunt nevoie de îmbunătățiri. Sistemul nostru de pensie se mai numește sistemul Pay As You Go, care se bazează pe solidaritatea între generații – plata pensiilor de asigurări sociale din contul contribuțiilor de asigurări sociale de stat colectate de la angajatori și persoanele asigurate. Cu alte cuvinte, un contribuabil poate întreține cel puțin un pensionar.

Sistemul de pensii din Moldova a fost reformat în anul 2017 și potrivit acestuia, până în anul 2028, femeile și bărbații urmează să se pensioneze la aceeași vârstă – 63 de ani.

A fost majorat și stagiul de cotizare complet pentru ambele sexe care constituie 34 de ani. Durata stagiului general influențează cuantumul pensiei pentru limită de vârstă.

Amintim că stagiul de cotizare este perioada în care noi, în calitate de lucrători, am plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Stagiul minimal de cotizare este de 15 ani. Dacă o persoană nu a îndeplinit stagiul minimal de cotizare, adică să contribuie la Fondul Social cel puțin 15 ani, atunci aceasta va primi o alocație socială în conformitate cu legislația în vigoare. Atenție, alocația poate fi foarte mică.

De asemenea, persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează.

Iată câteva meserii care sunt incluse în lista locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, în temeiul cărora se acordă pensie pentru limită de vârstă în condiții avantajoase:
# mașinist la buldozere;
# conducător auto ocupat la transportarea pietrei de zid din locul extragerii până la depozit;
# muncitor din industria chimică, care fabrică ciment sau prelucrează metale;
# personal din instituțiile medicale (laborant-röntgenolog), personal sanitar mediu al secțiilor radiologice și multe alte categorii.

Cele mai răspândite tipuri de pensii din Moldova se stabilesc în felul în care urmează.

Pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață, la împlinirea vârstelor standard de pensionare. În prezent, aceasta este stabilită pentru bărbați la 63 de ani și pentru femei – la 59 de ani, cu condiția realizării stagiului minimal de cotizare de 15 ani.

În cazul în care persoana împlinește vârsta standard de pensionare, dar nu are stagiul minimal de cotizare, are dreptul la alocație lunară din partea statului.

Pensia de dizabilitate se stabilește pe perioada cât durează dizabilitatea, confirmată de Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă sau structurile sale teritoriale.

Pensia de urmaș se stabilește copiilor până la vârsta de 18 ani sau dacă își continuă studiile în instituții de învățământ de zi, fără a depăși vârsta de 23 de ani. La fel, poate fi oferită soțului supraviețuitor sau tutorelui care are în îngrijire copii sub vârsta de trei ani ai întreținătorului decedat, dar și alte categorii de cetățeni.

Ce modificări la sistemul public de pensii au fost aprobate în anul 2020?

Începând cu 31 iulie, reprezentantul beneficiarului de pensie pentru limita de vârstă pentru dizabilitate sau de urmaș va putea depune o cerere prin procură la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.

În anul 2020, pentru prima oară în istorie, pensiile au fost indexate de două ori pe an. Prima dată a fost pe 1 aprilie și a doua oară va fi pe 1 octombrie. Indexarea de pe 1 octombrie va viza peste 400 000 de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimal de existență.

De asemenea, din 2020 există posibilitatea de a beneficia de pensia pentru limita de vârstă a soțului sau a soției în cazul în care unul dintre aceștia decedează înainte cu cinci ani de pensionare. Cu alte cuvinte, dacă va fi pensionar, soțul supraviețuitor va fi în drept să ridice două pensii în perioada menționată.

Educația financiară și pensiile

Când suntem tineri, ne pare că până la vârsta de pensionare mai este o veșnicie și nu neapărat trebuie să ne gândim la pensie. Mai ales că există percepția că în Republica Moldova pensiile sunt mici, oricât de mult nu am lucra. Totuși, ține minte: un venit oficial îți garantează o pensie decentă. Mai mult ca atât, venitul oficial îți asigură un venit decent și atunci când ești pe buletin de boală!

Dacă învățăm să planificăm propriul buget, să reducem cheltuielile spontane și cheltuim doar pentru lucruri necesare, aceste deprinderi vor deveni un stil de viață și o să vezi că îți vor prinde bine în ajun de pensionare, atunci când o să deschizi contul depozitului și o să vezi o sumă agonisită cu multă responsabilitate.

Vă invităm să urmăriți noua ediție a emisiunii „Află totul despre bani”.

Pentru mai multe informații, vă îndemnăm să accesați pagina de Facebook a Campaniei naționale de Educație financiare „Află totul despre bani”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente