Dialogurile audio se bucură de creșterea progresivă a popularității în ultimii ani, iar creatorii găsesc în ele noi posibilități de transmitere a informației, a opiniilor sau a experiențelor proprii. Podcast-urile creatorilor din Moldova au reușit și ele să își acumuleze o audiență semnificativă, iar #diez a făcut o listă cu cele mai bune podcast-uri autohtone pe care merită să le asculți.
# Sexplicații
#sexplicații este un podcast produs de echipa #diez, iar autoarea lui este Valeria Batereanu. Este primul podcast din Moldova care abordează subiectele educației sexuale. Aici vei putea asculta experiența tinerilor și sfaturile specialiștilor în ceea ce ține de primul sex, menstruație, pastile contraceptive, teste de sarcină, influența filmelor porno asupra activității sexuale și altele.
Podcast-ul îl poți asculta pe următoarele platforme:
# Apple Podcasts;
# Breaker;
# Google Podcasts;
# Pocket Casts;
# RadioPublic.
De asemenea, poți urmări și pagina de Instagram a podcast-ului #sexplicații.
Mai jos poți asculta ultima ediție a podcast-ului.
# Sunt Bine
„Sunt Bine” este un podcast despre sănătate mintală, semnat de Victoria Colesnic și Natalia Sergheev. În fiecare episod auzi povești adevărate despre oameni ca tine care-ți împărtășesc momentele vulnerabile prin care au trecut. Episoadele apar lunar. Proiectul este sprijinit de Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și implementat de Y-PEER Moldova.
Emisiunile le poți asculta pe site-ul suntbine.md, dar și peApple Podcasts, Google Podcasts, Anchor.
# HerArt
Podcast-ul Natei Andreev își câștigă ascultătorii prin originalitatea conceputului emisiunii: promovarea femeilor în artă. Fiecare episod prezintă o nouă artistă și un șir de curiozități despre ea și impactul ei în lume. Podcast-urile pot fi ascultate atât în română, cât și în engleză.
Toate edițiile le poți asculta AICI sau AICI.
# Istoria Moldovei
Podcast-urile sunt realizate de Natan Garștea, un membru al comunității Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Prin intermediul site-ului, Natan și-a propus să vorbească despre istorie. Cultura Cucuteni, Războiul Greco-Persan, geto-dacii și alte subiecte utile însoțite de hărți și imagini grafice pot fi găsite pe Istoria Moldovei.
# Cowsay Show
Cowsay Show este creat de Vlad Drahnea și gravitează în jurul temelor IT, tehnologiilor, freestyle și al educației. Creatorul a lansat deja două sezoane de podcast-uri și continuă să le înregistreze, abordând teme noi în fiecare episod.
# Meditații
„Meditații” este un podcast creat de Andrei Vasilachi, în care el discută despre noutățile din lume, psihologie, filosofie, istorie și cultură. Episoadele audio pot fi găsite pe SoundCloud și sunt gratuite pentru oricine.
# Politigraf
Emisiunea creată de Europa Liberă furnizează știri, analize și discuții asupra unor subiecte locale și regionale, cruciale pentru succesul transformărilor democratice și de piață.
# Oaia neagră
În spatele acestui podcast stă Iulian Baxan, care de mai mulți ani e stabilit în Țările de Jos, țara în care a finalizat și masteratul. Podcast-ul „Oaia neagră” este mediul în care tânărul dezbate, comunică și analizează anumite probleme sociale și de interes public.
# Generația Z întreabă
Parlamentul Republicii Moldova a lansat podcast-ul „Generația Z întreabă” – o inițiativă în cadrul căreia tinerii discută cu deputații despre subiectele care îi interesează. Podcast-ul „Generația Z întreabă” este realizat de tineri născuți în perioada anilor 2000, care abordează diverse teme, inclusiv economice, ecologice, sociale și politice, pe care le analizează și le discută cu deputații.
# Bilet în parlament
Autorii podcast-ului „Bilet în parlament” sunt Ștefan Grigoriță, fost reporter #diez, și Felicia Nedzelschi de la AGORA. „Bilet în Parlament” este un podcast politic în cadrul căruia se relatează despre cele mai relevante și actuale evenimente din politica moldovenească.
În anul 2019, acest podcast a câștigat premiul „Mărul de Aur” pentru cel mai bun podcast al anului.
„Bilet în parlament” poate fi ascultat pe SoundCloud.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.