Cum se vor desfășura orele în acest an de studiu la principalele universități din țară

top universități moldova

Pandemia a venit cu o serie de reguli noi la care trebuie să ne adaptăm. Începând cu 1 septembrie, elevii și studenții din țară vor reveni pe băncile instituțiilor de învățământ. Au fost identificate mai multe modele de organizare a orelor în primul semestru al anului de studiu 2020/2021, iar fiecare instituție a fost liberă să aleagă modelul potrivit pentru aceasta. Prin urmare, am încercat să ținem pasul cu deciziile universităților din țară și să aflăm cum urmează să aibă loc orele începând cu 1 septembrie.

# Universitatea de Stat din Moldova

Orele teoretice se vor ține online pe platforme destinate învățământului la distanță. Orele practice, de laborator și seminarele vor avea loc față în față, cu asigurarea unei distanțe fizice între studenți de minimum unu-1,5 metri. Pentru desfășurarea orelor au fost identificate spații suplimentare. 

# Universitatea Tehnică a Moldovei

Sistem hibrid. Laboratoarele lucrările și prelegerile de până la 30 de persoane vor fi față în față, cu toate normele respectate. Prelegerile se vor desfășura în regim online.

# Academia de Studii Economice a Moldovei 

ASEM optează pentru un sistem mixt. Administrația ASEM le va oferi studenților posibilitatea să facă cursurile teoretice la distanță, în regim online, pe platforma Moodle. Orele practice sau seminarele, la fel ca și examenele, vor avea loc în sălile de curs. Pentru a păstra reguli elementare împotriva COVID-19, acestea se vor desfășura în sălile mari de curs.

# Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” 

Contactați de echipa #diez, reprezentanții universității au menționat că decizia va fi luată după data de 25 august.

# Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”

Contactați de echipa #diez, reprezentanții universității au menționat că decizia va fi luată în perioada 25-27 august.

# Universitatea Liberă Internațională din Moldova

Contactați de echipa #diez, reprezentanții universității au menționat că decizia va fi publicată în curând pe site-ul web al universității.

# Universitatea Agrară de Stat din Moldova

Universitatea a optat pentru un model mixt de desfășurare a orelor. Astfel, prelegerile vor avea loc online, iar seminarele și laboratoarele – în auditoriu.

# Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Orele vor fi realizate în format mixt: cu prezența în sălile de studiu și online. Prelegerile vor fi online, cu mici excepții, iar seminarele și laboratoarele vor avea loc în format fizic, cu mici excepții, în funcție de specialitate și numărul de studenți.

Studenții anului I vor avea toate orele în format fizic. Pentru detalii, în funcție de facultate, tinerii sunt încurajați să telefoneze persoanele responsabile de la universitate. Pentru studenții din anul II, III, IV în zilele de luni, vineri și sâmbătă toate orele se vor realiza online, în zilele de marți, miercuri, joi toate orele se vor realiza cu prezența în sălile de studii.

# Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul

Deocamdată, decizia nu a fost luată. Administrația universității ne promite că toate informațiile vor fi afișate, la începutul săptămânii următoare, pe pagina web a instituției.

# Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Deocamdată, decizia nu a fost luată. Administrația universității ne promite că toate informațiile vor fi afișate pe pagina web a instituției.

# Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport 

Administrația universității nu a fost de găsit, dar mai revenim.

# Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”

Studenții înmatriculați în anul I vor fi cazați în cazarme. Timp de una-două luni, orele se vor desfășura online. Rectorul universității ne mai spune că orele vor avea loc în format mixt.

# Academia Militară a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”

Administrația universității nu a fost de găsit, dar mai revenim.

# Universitatea de Stat din Tiraspol

Administrația universității a spus că a decis modelul de desfășurare a orelor, dar ne informează mai târziu despre modelul selectat.

***

Lista universităților este deocamdată incompletă. Urmează să o actualizăm din moment ce avem informații noi.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente