(video) Startup Moldova „Digital IMPACT”: soluții digitale pentru dezvoltarea sectoarelor economiei naționale

19437344_831914826977945_5884522819892437735_n-920×613

Comunitatea TIC vine în ajutorul sectorului de afaceri din Moldova aflat în impas, în special din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Mai multe soluții digitale pentru redresarea sectoarelor tradiționale ale economiei naționale au fost identificate în cadrul Programului național Startup Moldova „Digital IMPACT”. Acesta prevede cercetarea și identificarea problemelor din sectoarelor strategice și își propune să ofere soluții IT reale pentru dezvoltarea lor, care ulterior ar putea avea un impact major asupra afacerilor independente. Este vorba despre soluții de automatizare a proceselor, de îmbunătățire a instrumentelor de desfășurare a afacerilor, de facilitare a utilizării comerțului electronic și a instrumentelor de vânzare etc., care urmează a fi administrate de către asociațiile de profil ale sectoarelor.

Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill: „Inovațiile IT au devenit o necesitate absolută pentru depășirea provocărilor actuale. Iată de ce în prima etapă a programului am încurajat colaborarea transsectorială și am colectat cât mai multe date despre dificultățile industriilor și despre potențialele soluții IT existente pe piață. În cadrul grupurilor comune de lucru au fost analizate și propuse spre finanțare soluțiile, serviciile și produsele necesare sectoarelor. Unele dintre ele urmează a fi dezvoltate în următoarea etapă, deoarece nu toate propunerile corespund așteptărilor actuale ale anumitor sectoare. În continuare, vom dezvolta programe specifice de educație antreprenorială combinate cu elemente ale tehnologiilor informaționale pentru ca viitorii beneficiari să poată explora la maximum soluțiile IT. Și asta pentru că la Startup Moldova creștem idei care schimbă lumea”.

Sectoare ale economiei care vor beneficia de soluții cu „Digital IMPACT”

Actualmente, în cadrul Startup Moldova „Digital IMPACT” au fost identificate 10 soluții sectoriale care implică tehnologiile informaționale. Câteva dintre ele sunt dedicate diverselor ramuri ale agriculturii și industriei alimentare:

  • apicultură – platformă digitală pentru prevenirea intoxicării albinelor și facilitarea comunicării între autorități, apicultori și agricultori;
  • exportul de fructe – platformă pentru promovarea consolidată a ofertelor producătorilor locali de fructe pentru piețele externe;
  • comerțul online a produselor agricole – marketplace, o platformă integrată de comercializare a produselor și serviciilor agricultorilor și companiilor locale;
  • industria vinului – platformă dedicată degustărilor ghidate;
  • platforme educaționale dedicate sectoarelor specifice pentru a ajuta antreprenorii la distanță.

În contextul pandemiei, tot mai multe companii din industria ușoară au simțit necesitatea digitalizării activității companiilor lor. Astfel, în cadrul programului, pentru reprezentanții sectorului privat va fi generată o soluție care să le permită să utilizeze prototipurile virtuale ale modelelor de produse. Aceasta le va permite să utilizeze comerțul electronic, să realizeze vânzări în prealabil (presales) și să devină mai eco-friendly prin renunțarea la utilizarea mostrelor fizice.

Turismul continuă să fie unul dintre cele mai afectate sectoare ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia globală. În acest context, și companiile care își desfășoară activitatea în domeniu vor beneficia de o soluție digitală – o platformă integrată prin care reprezentanții să comercializeze unități de cazare, să promoveze oferte de marketing pentru turiști, să administreze rezervările sau plățile turiștilor etc.

Pentru toți reprezentanții sectoarelor vor fi dezvoltate programe de educație antreprenorială specifice, combinate cu elemente ale tehnologiilor informaționale.

Sprijin pentru digitalizarea sectoarelor economiei de la partenerii internaționali

Programul național Startup Moldova „Digital IMPACT” este dezvoltat în cadrul proiectului Tekwill, cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia, împreună cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Moldova IT Park, PNUD și ODIMM.

Madelene Eichhorn, manager de programe, Ambasada Suediei în Moldova: „Suedia susține transformarea digitală la nivel global, iar în Moldova sprijină inovația, antreprenoriatul și sectorul TIC prin programele lansate de proiectul Tekwill. Astfel, Suedia contribuie la creșterea competențelor și a capacității în domeniul IT, promovând soluții inovatoare în toate sectoarele, inclusiv în cele non-IT. Integrarea tehnologiilor informaționale în diferite sfere ale vieții și crearea de platforme alternative pot contribui la oferirea oportunităților multiple de dezvoltare a afacerilor, creșterea economiei și îmbunătățirea condițiilor de viață în general în Moldova”.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova: „Programul Startup Moldova «Digital IMPACT» contribuie la consolidarea efortului de dezvoltare a ecosistemului, ghidat de inovație și cunoașterea industriei tehnologice. Acest proiect face parte dintr-o colaborare public-privată mai largă, pe care USAID o susține în sectoarele-țintă pentru a dezvolta afaceri inovatoare și a susține integrarea tehnologiilor informaționale în diferite sectoare ale economiei. USAID crede în potențialul Moldovei și în capacitatea sectorului privat de a implementa tehnologiile informaționale în activitatea de zi cu zi. Susținem dezvoltarea performantă a diferitelor sectoare, deoarece situațiile dificile cer soluții avansate”.

Proiectul Tekwil – revoluția începe!

Programul Startup Moldova „Digital IMPACT” este parte a proiectului Tekwill, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național, cu sloganul „Revoluția începe!”. Obiectivul de bază al proiectului Tekwill, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT. Mai multe detalii, pe www.tekwill.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente