Președintele poate fi suspendat sau demis din funcție dacă refuză să desemneze un premier propus de majoritatea parlamentară

igor-dodon-despre-materialul-publicat-de-renita-am-asistat-la-un-nou-episod-din-acelasi-scenariu-manipulator-al-imaginilor-trucate-150739-1589792222

Curtea Constituțională s-a pronunțat pe marginea sesizării din partea deputatului Igor Munteanu care a cerut interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova și a hotărât că președintele Republicii Moldova poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze premierul propus de o majoritate parlamentară formalizată.

Așadar, marja discreționară a președintelui la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitată.

În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru.

Președintele țării nu-i poate subordona pe partenerii pe care ii consultă în procesul de desemnare a prim-ministrului. În acest sens, președintele țării trebuie să dea dovadă de echilibru și echidistanță în raport cu partenerii de consultanță.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente