(doc) Fără matinee și câte 12 copii în grupă. Au fost aprobate instrucțiunile de redeschidere a grădinițelor

gradinita_44473200

Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică a publicat instrucțiunile de pregătire și redeschidere a grădinițelor începând cu data de 1 septembrie. Astfel, conform documentului, în prima etapă se va admite un număr redus de copii într-o grupă, dezinfectarea periodică a suprafețelor, iar părinții vor trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, unde vor anexa toate vaccinurile administrate și morbiditățile copilului din momentul în care acesta începe să frecventeze grădinița.

Vezi mai jos care sunt principalele reguli adoptate de Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică.

# Până la redeschiderea instituţiei (sau grupelor de educaţie timpurie) şi reluarea activităţii acesteia, APL/fondatorul privat împreună cu directorul vor evalua toate oportunităţile şi riscurile potenţiale privind redeschiderea instituţiei şi vor asigura buna funcţionalitate a acesteia în condiţiile pandemiei COVID-19.

# În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi adaptarea restricţiilor legate de aceasta în localitatea concretă, deschiderea grupelor se va putea realiza eşalonat, gradual cu un număr redus de copii – câte șapte copii de doi-patru ani şi câte 10-12 copii de patru-șase (șapte) ani, în funcţie de suprafaţa din grupă, dar nu mai mică de patru metri pătrați pentru un copil.

# La înscrierea în grupele de copii, părinţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului din momentul frecventării de către acesta a grădiniţei.

# Asigurarea accesului pe teritoriul şi în incinta instituţiei doar a copiilor şi a personalului angajat şi doar după efectuarea filtrului de dimineaţă, la poarta instituţiei (sau la intrarea în blocurile grupelor, în cazul instituţiilor mari), prin verificarea temperaturii (care nu trebuie să depăşească 37,0 °C), în absenţa stării febrile, a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale şi dezinfecţia mâinilor.

# Unele grădinițe vor putea activa după un program special (în funcție de disponibilitatea părinților). Ture de dimineață până la amiază pentru o grupă și de la amiază până după amiază pentru o altă grupă.

# La grupa de copii vor activa concomitent câte un educator per patru-cinci/șase copii (adică doi educatori per grupa de 10-12 copii și un asistent de educator) pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu COVID-19.

# Pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu COVID-19 APL/fondatorul privat şi administraţia instituţiei de educaţie timpurie va stabili un program redus de activitate al IET, nu mai mare de șapte-nouă ore, cu aflarea copiilor în instituţie nu mai mult de cinci-șapte ore.

# Igienizarea şi dezinfectarea periodică (la fiecare trei ore) cu produse de curăţat pe bază de clor sau alcool a spaţiilor şi suprafeţelor utilizate din interiorul instituţiei şi a obiectelor frecvent atinse.

# Va fi interzisă organizarea festivităților.

Amintim că autoritățile au anunțat că începând cu data de 1 septembrie grădinițele vor fi treptat deschise.

Vezi mai jos textul complet al instrucțiunilor.

La fel, Comisia Extraordinară în Sănătate Publică a anunțat că prelungește situația de urgență din țară până pe 31 august.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente