(foto) „Inițiativa Tinerilor Ambasadori Europeni e despre patru ani de implicare.” Marius Balan povesteşte despre experienţa sa

iPiccy-collage

Iniţiativa Tinerii Ambasadori Europeni uneşte din 2016 tinerii din ţările Parteneriatului Estic, dar şi din statele membre ale Uniunii Europene. Inițiativa celebrează anul acesta patru ani de activitate, de aceea am considerat că e prilejul perfect pentru a discuta cu unul dintre tinerii din cadrul acesteia, Marius Balan, care se implică activ şi care ne-ar putea povesti mai multe despre Tinerii Ambasadori Europeni, beneficiile oferite şi multe alte lucruri esenţiale.

Marius ne-a povestit că de ceva timp a început să se implice în diverse campanii şi activităţi de voluntariat. „O mare parte dintre activitățile mele includeau participarea în campanii sociale, de caritate și de promovare a incluziunii sociale. Astfel mi-am dat seama că diversitatea există pretutindeni și e extrem de frumoasă, fiindcă demonstrează că oricât de diferiți am fi, există lucruri pe care le împărtășim, precum valorile umane de bază. Eu mi-am dorit neapărat să devin membru al inițiativei, deoarece mereu am fost fascinat de «oameni» ca ființe sociale, de varietatea de culturi, țări, rase, religii, valori și virtuți pe care le reprezintă ființele umane. La momentul actual, a fi Tânăr Ambasador European pentru mine înseamnă să lucrez cu oamenii, să ii cunosc, să îi ajut și să comunic cu ei.”

„Trei lucruri pe care ar trebui să le ştii despre iniţiativă”

Este important să cunoaștem faptul că Uniunea Europeană își susține vecinii din est printr-un dialog continuu, respect reciproc, proiecte de dezvoltare etc. Pentru a facilita această colaborare, a fost creată o rețea internațională ce include tineri din toate cele șase țări ale Parteneriatului Estic. Principalele obiective ale acestui proiect sunt comunicarea strategică la nivel regional, combaterea dezinformării, sporirea vizibilității relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. „Un scop primordial al inițiativei noastre este să încurajăm implicarea civică a tinerilor și promovarea oportunităților pentru tineri oferite de Uniunea Europeană, ceea ce ne reușește, de obicei, prin intermediul unei discuții firești, în care ne împărtășim propriile experiențe. Iar în al treilea rând, cred că este important să evidențiez că noi ne centrăm atenția către contactul direct cu tinerii. Tocmai de aceea realizăm activități precum vizite în școli sau evenimente de informare cu diverse tematici.”

De-a lungul celor patru ani de activitate, iniţiativa s-a bucurat de succese remarcabile în promovarea parteneriatului dintre UE și Republica Moldova, dar și a oportunităților oferite de UE şi multe alte subiecte esenţiale. Marius a menţionat şi cele mai importante realizări înregistrate de către iniţiativă. „Din punctul meu de vedere, orice schimbare majoră începe cu pași mici, dar siguri. Tocmai de aceea consider că parteneriatul dintre Uniunea Europeană și persoanele tinere din țările Parteneriatului Estic are o importanță deosebită. În acest context, cea mai importantă realizare a inițiativei ar fi creșterea gradului de conștientizare și informare a populației din regiune. Poate că această realizare deocamdată nu are un impact uriaș, dar eu cred în schimbările mici, deoarece anume acestea sunt cele care au un efect imediat.”

Vizitele în şcoli

Marius ne-a mai povestit despre vizitele în școlile din regiunile Republicii Moldova. Cele două săptămâni în care a vizitat zilnic școli din toată țara au fost mai mult decât necesare și au înregistrat un adevărat succes. „Misiunea noastră a fost să le oferim tinerilor din regiuni cunoștințe despre Uniunea Europeană, Parteneriatul Estic, oportunitățile de care pot profita și, la final, am dezvoltat împreună competențe necesare pentru a realiza proiecte în propriile lor comunități. Succesul acestor activități se datorează, în viziunea mea, fenomenului de Peer Education, ceea ce presupune educarea semenilor, adică a persoanelor de aceeași vârstă și cu același statut. În cadrul acestor activități am construit o înțelegere reciprocă și am format o viziune clară asupra diverselor aspecte ce țin de Uniunea Europeană.”

Competențe dezvoltate în calitate de Tânăr Ambasador European

Iniţiativa YEA e despre implicare, oportunităţi şi valori. Fiecare experienţă trăită în calitate de Tânăr Ambasador European este unică și deosebită. „De fiecare dată cunosc persoane de la care învăț câte ceva nou și permanent îmi dezvolt competențe utile propriei persoane. Faptul că mă provoc pe mine însumi și ies din zona de confort mă ajută să cultiv competențe prin activități captivante și distractive. Cel mai mare avantaj pe care mi l-a oferit rolul de Tânăr Ambasador European este faptul că am participat în câteva proiecte internaționale finanţate de Erasmus+, de altfel, de către Uniunea Europeană.

Cine ar putea deveni Tânăr Ambasador European?

„Eu recomand tuturor tinerilor activi, entuziaști și deschişi la experienţe noi să ia în considerare oportunitatea de a deveni Tineri Ambasadori Europeni. Pe lângă faptul că te dezvolți multilateral și reușești să descoperi o nouă perspectivă a lucrurilor, vei cunoaște profesioniști din diverse domenii și vei obține o recompensă extrem de valoroasă, o recompensă ce constă din satisfacția de a te implica în activități ce îți aduc plăcere și oportunitatea de a aduce un impact ce nu ai putea să îl provoci de unul singur. Ce poate fi mai minunat?”

Autoare: Alina Țurcanu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente