Orașele Bălți, Chișinău și Fălești sunt cele mai transparente localități din Republica Moldova, iar Strășeni, Fălești și Criuleni – cele mai transparente raioane din țară în anul 2020, fapt pentru care urmează să fie premiate. Clasamentul celor mai deschise autorități publice locale, realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” împreună cu INEKO Slovacia, a fost prezentat astăzi, 30 iunie, în cadrul unei conferințe video.

Cele 60 de localități (40 de orașe și 20 cele mai mari sate/comune) și 32 de consilii raionale sunt evaluate, al patrulea an la rând, în baza următoarelor nouă criterii de transparență: accesul la informație, participarea în procesul decizional, procesul bugetar, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale și investițiile autorităților locale în anul 2019.

Punctajul maximal pentru administrația unei autorități publice locale constituie 100 de puncte. Astfel, cele mai transparente localități sunt municipiul Bălți (76 de puncte), municipiul Chișinău (58 de puncte) și orașul Fălești (56 de puncte). La rândul său, cele mai transparente autorități publice locale de nivelul II sunt consiliile raionale din Strășeni (78 de puncte), Fălești (61 de puncte) și Criuleni (60 de puncte).

Potrivit raportului cu privire la transparența autorităților administrației publice locale din Republica Moldova în anul 2019, media generală de transparență a 32 de raioane monitorizate este de 37,67 % și de 24,0 % în cazul orașelor și satelor. Astfel, comparativ cu clasamentul din 2018, media generală de transparență a crescut cu 0,39 % pentru administrațiile publice locale de nivelul II, dar, din păcate, a scăzut cu 4,47 % în cazul autorităților publice locale de nivelul I.

Conferința video de prezentare a clasamentului poate fi vizionată AICI.