Vaccinați și câte 10 copii într-o grupă. Ministerul Educației, despre condițiile în care ar putea fi redeschise grădinițele

Gradinița 1663

Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au prezentat condițiile în care ar putea fi redeschise instituțiile preșcolare după ridicarea stării de urgență în sănătate publică. Condițiile au fost anunțate în cadrul conferinței organizate de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu genericul „Redeschiderea grădinițelor din RM – subiect de discuții între Ministerul Educației și APL”.

Secretara de stat Natalia Grâu a punctat că autoritățile publice locale au dreptul să decidă politica de înmatriculare a copiilor. Acest proces va avea loc reeșalonat, cu deschiderea inițială a două sau trei grupe și cu selectarea inițială a copiilor ai căror părinți sunt angajați în câmpul muncii. Totodată, reprezentanții Ministerului Educației au atras atenția că în această perioadă de pandemie a crescut numărul cazurilor de violență în familie față de copii.

Pentru a putea întruni condițiile necesare pentru redeschiderea grădinițelor, Ministerul Educației a specificat că toți copiii și angajații acestor instituții vor trebui să efectueze un control medical, doar copiii vaccinați vor putea fi admiși la grădiniță, instituțiile vor fi dotate cu termometre digitale și alt utilaj necesar, fiecare grupă va avea doi educatori și cel mult 10 copii, angajații instituțiilor nu vor depăși vârsta de 63 de ani etc.

Un rol-cheie în acest proces îl vor avea părinții care vor semna mai multe tipuri de declarații, asumându-și astfel să aducă copiii la grădiniță doar dacă aceștia sunt sănătoși. Totodată, la primul caz depistat de COVID-19, instituția preșcolară își va sista activitatea.

La eveniment au participat și reprezentanți ai asociației obștești Părinți Solidari, care au solicitat autorităților redeschiderea urgentă a instituțiilor preșcolare în condiții de maximală siguranță. Potrivit reprezentanților asociației obștești, este inadmisibil ca toate instituțiile și piețele să funcționeze, iar grădinițele nu.

Viceprimara municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, a fost de părere că redeschiderea grădinițelor este o responsabilitate enormă a APL și că instrucțiunile cadru vor fi ajustate la necesitățile municipiului. Potrivit unui sondaj realizat în capitală, 60 % dintre părinți și-au exprimat dorința de a aduce copiii la grădiniță.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente