„Legea ONG-urilor” a fost votată în parlament

ong_13031600

După mai bine de două săptămâni de discuții fierbinți în spațiul public, deputații, totuși, au votat legea cu privire la organizațiile necomerciale. Datorită acestui lucru, UE va aloca a doua tranșă de 30 de milioane de euro Republicii Moldova.

Proiectul simplifică procedura de înregistrare a ONC-urilor, elimină multe restricții nejustificate pentru a fi membru sau parte a organelor de administrare ale ONC.

Legea interzice organizațiilor necomerciale să facă agitație electorală în favoarea vreunui candidat în alegeri, iar prin art. 6, se interzice ONC-urilor susținerea financiară a partidelor politice.

Proiectul prevede obligația organizațiilor necomerciale să publice raportul de activitate anual și să îl prezinte oricărui solicitant.

Datorită presiunilor deputaților, Vasile Bolea a fost nevoit să-și retragă amendamentele care trezeau controverse. Dezbaterea legii a fost de trei ori oprită, deoarece opoziția (și democrații) nu era de acord cu amendamentele propuse de socialiști. Ele se refereau la permisiunea organizațiilor necomerciale să organizeze dezbateri între concurenții electorali și să monitorizeze campaniile electorale.

Vezi și: Mituri, declarații aprinse și interese ascunse. Tot ce trebuie să știi despre „legea ONG-urilor”


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente