(foto) Prima mea carantină. Povestea autoizolării unei tinere moldovence în România: „Oamenii au devenit brusc serioși, triști și sobri”

1
Foto: arhiva personală Daniela Timofti

Pandemia continuă în mod alert, cu știri triste și numere de bolnavi mereu în creștere. Pandemia a modificat la 180 de grade viețile oamenilor. Nicoleta Lisevici, o corespondentă #diez din liceu, a intervievat o tânără care a suportat consecințele autoizolării în România. Protagonista acestui interviu este Daniela Timofti, o tânără moldoveancă, absolventă a facultății de jurnalism, care locuiește în România. Daniela lucrează în sfera marketingului și a comunicării, iar în acestă perioadă complicată, tânăra, la fel ca mulți alții, lucrează de acasă.

„Nu am avut impulsul să fac aprovizionări pentru câteva săptămâni”

Tânăra povestește că era pregătită, într-o oarecare măsură, că se va anunța starea de urgență și pe teritoriul României, căci presa informa în mod abundent despre asta. În pofida faptului că era ceva cu totul nou, tânăra încerca să-și păstreze calmul. „A fost pentru prima dată când am întâmpinat o astfel de situație și era cu totul ceva nou. Nu am avut impulsul de a cumpăra multe și de a face aprovizionări pentru câteva săptămâni, așa cum se anunța în presă că fac mulți oameni. Eram conștientă că magazinele nu se vor închide de pe o zi pe alta și mi-am păstrat calmul.”

Sursă foto: arhiva personală a Danielei Timofti

Întrebată despre cum s-au desfășurat și ce consecințe au avut măsurile de autoizolare în România, Daniela a spus că oamenii au devenit brusc serioși, triști și sobri: „[…] unii nu puteau înțelege cum să nu iasă la plimbare sau pur și simplu le lipsea viața cu care erau obișnuiți.” Singurele ieșiri pe care și le permitea tânăra erau plecările la magazin. „Singurele ieșiri pe care le-am avut au fost pentru cumpărăturile de la magazinele din apropiere și mereu am purtat masca și mănușile de unică folosință. M-am bucurat când observam că și ceilalți cumpărători respectă aceleași reguli. Cu toate acestea, site-urile de știri ne anunțau zilnic numărul noilor cazuri de îmbolnăvire, ceea ce demonstra că nu toată lumea s-a conformat normelor impuse de autorități.”

Tânăra a ajuns la concluzia că în urma pandemiei natura a devenit mai frumoasă, mai bogată și mai verde, iar aerul mai curat. „Cel mai mult, cred eu, s-a bucurat natura. După aproximativ două luni de tot stat în casă, cu excepția mersului la magazin, mi s-a părut că natura a devenit mai frumoasă, mai bogată și mai verde, iar aerul mai curat. Avea nevoie de o perioadă mai liniștită și iată că virusul i-a oferit-o.”

„Deschideam laptopul la nouă dimineața, iar uneori îl închideam mult mai târziu decât ar fi trebuit”

La capitolul planuri și treburi pe care le-a avut de făcut pe timpul autoizolării, tânăra povestește că gătitul și rețele sănătoase, cărțile, filmele, dar și munca au fost la ordinea zilei. „La început, am încercat să privesc filmele pe care până atunci le lăsam «în așteptare» și să citesc cărți. Am gătit mult în această perioadă, mai mult decât de obicei și am tot încercat să gătesc sănătos, fructele și legumele fiind ingredientele de bază. Nu am avut planuri anume, așteptam din clipă în clipă să aflu noi vești. Chiar dacă eram acasă, oricum munceam. Nu a fost ca și cum aș fi avut mult timp liber pentru că deschideam laptopul la nouă dimineața, iar uneori îl închideam mult mai târziu decât ar fi trebuit.”

Sursă foto: arhiva personală a Danielei Timofti

Tânăra povestește că perioada statului acasă nu i-a priit, însă constant a încercat să vadă și lucruri bune în asta, să învețe ceva nou și să dedice timpul vechilor pasiuni. „Am avut timp pentru amenajări, pentru citit sau pentru pasiuni pe care le uitasem. De exemplu, am încercat să fac niște clătite, ceea ce până acum nu făcusem. Tot în perioada asta, am început să urmăresc discursurile rostite pe scena TED și a fost interesant să aflu lucruri noi de la persoane care chiar au ce spune. Nu cred că din această perioadă de stat în casă voi ieși cu o listă de planuri pe viitor, așa cum procedez de revelion, dar voi ieși cu o dorință mai mare de a vizita locuri noi și de a petrece timpul în natură.”

Tânăra a menționat că realizează aceleași activități pentru muncă, sarcini și program, însă, în mod evident, au survenit și unele schimbări. „Dorm mai mult. Nu știu dacă este neapărat bine sau nu, dar am început să mă trezesc la ora când în mod normal aș fi pe drum spre muncă. Chiar dacă teoretic sunt la doi pași de frigider, au fost zile când am luat prima masă seara, din lipsă de timp.”

„În această perioadă, am profitat de timpul în care stăm mai mult acasă și am început să învăț primul dans al mirilor”

Daniela ar trebui să-și petreacă nunta în septembrie și e speriată de faptul că multe nunți la care a fost invitată au fost anulate. În pofida acestui fapt, tânăra exersează dansul mirilor. „În această perioadă, am profitat de timpul în care stăm mai mult acasă și am început să învăț primul dans al mirilor. Eu nu sunt prietenă cu muzica și dansul, iar la început mișcările pe care le făceam au fost de-a dreptul amuzante. Încă nu am excelat la acest capitol, dar cu pași mici vom învăța dansul cel mare.”

Sursă foto: arhiva personală a Danielei Timofti

„Acum este perioada când cireșele și căpșunele din grădina bunicii sunt tocmai bune de cules”

La capitolul locuri de vizitat după pandemie și dor, tânăra menționează că nu s-a gândit la locuri din străinătate, ci locuri din apropiere. „Nu sunt locuri din țări străine, dar locuri din apropiere, cu care m-am obișnuit. Până acum, erau locuri în care uneori mai mergeam seara după muncă, însă acum semnifică mult mai mult. De exemplu, lacul Morii din București, parcul din apropierea casei sau chiar parcul Herăstrău, care este la câțiva pași de biroul meu și în care nu prea mergeam înainte, dar pe care îl voi explora după ce vom ieși din casă.”

În mod evident, tinerei îi este dor de casă, de familie, de grădina bunicii și spune că după acestă perioadă va vizita mai des familia. „Nu am fost din februarie și chiar dacă vorbesc zi de zi cu familia, abia aștept să ajung acasă. Acum este perioada când cireșele și căpșunele din grădina bunicii sunt tocmai bune de cules, dar de această dată mă mulțumesc cu cele din magazine.”

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente