Un proiect de lege privind indexarea anuală a indemnizațiilor lunare pentru îngrijirea copilului a fost înregistrat astăzi la parlament de deputata Platformei Demnitate și Adevăr Stela Macari.
„Copiii reprezintă mișcarea naturală și componenta principală în evoluția unei națiuni. Viitorul economic şi social al Republicii Moldova depinde de dezvoltarea continuă a celei mai importante bogăţii a ţării – populaţia sa. Așa cum toamna se numără bobocii, în ajun de ziua copilului, Biroul Național de Statistică s-a grăbit să ne «bucure» cu datele statistice raportate la acest subiect. Concluzia finală este următoarea: în Republica Moldova se nasc din ce în ce mai puțini copii. Anul trecut, în ţara noastră au apărut pe lume 32 000 de bebeluşi, fiind în descreștere cu 7,8 % față de anul precedent, rata natalității fiind cea mai mică din ultimii cinci ani și în continuă descendență din 2015”, a comentat deputata Platformei DA.
Potrivit Stelei Macari, acest declin demografic reprezintă o repercusiune a lipsei mecanismelor de încurajare a tinerelor familii, iar redresarea natalităţii nu va putea fi realizată decât printr-un ansamblu de măsuri de natură stimulativă: susţinerea economică a copilului, a familiei cu copii, prin acordarea de alocaţii, indemnizaţii, reduceri de taxe şi impozite, acces la creşe şi grădiniţe, cantine şcolare etc.
„În acest sens, astăzi am înregistrat un proiect de lege care prevede indexarea anuală a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului. Pe parcursul a celor trei ani de concediu pentru îngrijirea copilului, puterea de cumpărare a indemnizației, stabilite ințial, se reduce din cauza creșterii ratei inflației, iar acest lucru prezintă numeroase dezavantaje de natură economică pentru unul dintre părinți, beneficiar al indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului. Tinerii trebuie să privească încrezători în viitorul țării, iar conceperea noilor generații nu trebuie să aibă la bază multiple riscuri, mai ales financiare”, a punctat deputata Stela Macari.