Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vladimir Plahotniuc, în lipsa acestuia. Demersul de arestare a acestuia a urmat învinuirii înaintate de către PCCOCS în data de 18 mai 2020.

„Vlad Plahotniuc nu a dat curs invitației după ce a fost citat la domiciliu, așa cum s-ar afla în afara țării, potrivit materialelor dosarului. Ulterior, dacă mandatul de arestare va fi contestat la Curtea de Apel Chișinău, iar aplicarea acestei măsuri preventive va fi menținută de către judecători, urmează a fi examinată necesitatea anunțării lui în căutare internațională”, scrie într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al procuraturii generale.

Amintim că punerea sub învinuire vizează episodul la care procurorul general s-a referit în briefingul de presă din 18 mai 2020, cu privire la care au fost înaintate trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal.

Potrivit legii, două dintre aceste infracțiuni fac parte din categoria celor deosebit de grave, pentru care învinuitul riscă pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de până la 15 ani.