Unii angajați de la Spitalul de Psihiatrie se plâng că riscă mai mult, fără a fi achitați suplimentar. Ce spune administrația

spitalul de psihiatrie
Foto: agora.md

Lucrează cu pacienți infectați cu COVID-19 și spun că nu sunt achitați suplimentar pentru această muncă. Reutilizează echipamentul medical și fac ture câte trei zile la rând, punându-și viața în pericol. Este vorba despre o parte din personalul medical din cadrul Spitalului Republican de Psihiatrie. Chiar dacă cazul acestei instituții a fost intens discutat la începutul lunii aprilie, atunci când a fost identificat un focar în cadrul spitalului, ulterior lucrurile s-au liniștit. Recent însă, am fost contactați de o persoană care activează în instituția dată. Aceasta ne-a povestit că deși există patru secții pentru pacienții infectați cu COVID-19, aceștia sunt repartizați și în alte secții din cadrul spitalului, iar personalul de acolo nu este achitat în surplus pentru munca cu bolnavii de coronavirus, deoarece secția nu are profil de COVID-19. De cealaltă parte, directorul spitalului, Victor Furtună, ne spune că toți medicii care muncesc cu persoanele infectate de COVID-19 au primit supliment la salariu, specificând că pacienții infectați au fost internați în secții cu profil COVID-19.

„În toate secțiile sunt repartizați pacienți cu COVID-19. De la început, au promis că ne vor achita pentru această muncă. Am lucrat lunile martie, aprilie, mai. Am întrebat când am primit salariu pe luna aprilie, unde sunt banii pentru COVID-19. Au spus că ne vor achita în luna iunie pentru toate lunile odată (în iunie primim salariu pentru luna mai). Acum o săptămână, au anunțat că nu ni se achită nimic. Au fost șefii și medicii din secție să întrebe de ce. Au spus că nu suntem secție cu profil de COVID-19. Într-un fel ne-au mințit, iar noi ne-am pus viața în pericol timp de trei luni.”

 „Noi lucrăm cu persoane bolnave psihic. Uneori mai și suntem scuipați”

Conform persoanei angajate în cadrul instituției, în secția în care activează s-a ajuns și până la 30 de bolnavi infectați. Acum numărul acestora înregistrează o ușoară scădere (până la 30 de persoane). Totuși, sursa afirmă că nu toți bolnavii sunt transferați în cele patru secții cu profil COVID-19.

„Ne supunem riscului infectării mai ceva ca în alte spitale, deoarece avem internați bolnavi cu probleme psihice. Ei nu înțeleg ce înseamnă izolare în salon, se plimbă, intră în contact cu alți pacienți. Uneori mai și suntem scuipați pentru că-i ținem în saloane, iar la final să nu ni se achită salariu? Nu vreau nimic mai mult, doar ceea ce este al nostru. Ceea ce ne-au promis de la bun început și ne amână de la o lună la alta”, ne povestește persoana din cadrul instituției.

Persoana din cadrul instituției ne-a comunicat că bolnavii de COVID-19 internați în secție primesc tratament specializat pentru COVID-19, iar atunci când personalul medical contactează cu acești bolnavi, trebuie să fie echipați. În pofida acestor lucruri, secția nu are profil COVID-19: „La unele secții, da, a fost achitat. Pentru că avem două secții de femei și două de bărbați cu profil COVID-19. Dar mai sunt secții care au pacienți cu COVID-19. De ce nu achită și aici?”

„Au zis să facem economie de combinezoane, să nu le aruncăm”

Persoana care a discutat cu noi a solicitat să nu-i divulgăm numele: „Vreau să rămân sub anonimat, deoarece vreau să lucrez în continuare. Îmi pare rău de medicii noștri și de noi că umblăm în combinezoane care sunt ca tifonul. Ele nu ne protejează deloc”.

Echipamentul medical este o altă problemă cu care se confruntă angajații instituției: „Sincer, avem combinezoane, dar nu protejează. Ochelari și viziere nu avem fiecare, dar le transmitem pe schimb. Le dezinfectăm și le dăm mai departe. Apropo de combinezoane, au zis să facem economie, să nu le aruncăm. Infirmierele lucrează cu primul halat pe care l-au dat prima dată. Măști din farmacie nu vor să elibereze, ni se zice să ne coasem din tifon. Cu toate că au măști, dar până nu face șefa secției gălăgie, nu ne dau. Și așa era un «bardac», își băteau joc, dar acum, în situația dată, e strigător la cer. Noi am lucrat o lună fără echipament. Am scris sub anonimat câteva informații care au ajuns la avocatul poporului și peste câteva zile ne-au dat echipamente”.

Chiar dacă au primit echipamente, instruire pentru utilizarea acestora nu au avut. Nici despre cum se îmbracă/dezbracă sau cum se dezinfectează corect: „Noi am căutat singuri informații video și am văzut cum să le utilizăm. Nu am primit absolut nicio informație”.

„Își bat joc, iar când ne îmbolnăvim, pe noi ne învinovățesc”

„Inițial, la noi nu era niciun ordin de la minister precum că lucram cu pacienți cu COVID-19. După postările apărute pe rețelele sociale, a doua zi a venit ordin de la ministra Dumbrăveanu, în care se stipula că lucram cu persoane infectate de COVID-19. La noi atunci se îmbolnăviseră două bufetiere și familiile lor. Am fost puși în carantină, persoanele care intraseră în contact cu bufetierele au fost plasate în carantină la domiciliu timp de două săptămâni, sub monitorizarea medicului de familie. Peste două zile, persoanele din carantină au fost scoase la serviciu, precum că a venit ordin că lucram cu persoane infectate de COVID-19, iar buletinele nu se achită. Vă zic că ce vor aceea fac. Își bat joc, iar când ne îmbolnăvim, pe noi ne învinovățesc că nu știm să ne dezbrăcăm corect.”

Reacția directorului spitalului

Am contactat directorul Spitalului de Psihiatrie din Chișinău, care ne-a comunicat că tot personalul medical care a fost și este implicat în munca cu pacienții infectați cu COVID-19 au primit surplus la salarii.

„Pentru luna aprilie, toate persoanele care au fost implicate în activitatea dată au fost achitate. În mediu, pot să vă spun că în jur de 660 000 de lei în plus s-au achitat pentru toate serviciile date. Toate persoanele care au fost implicate, toate, toate au fost achitate. Noi avem câteva secții cu profil COVID-19. Sunt secții de bărbați și sunt secții de femei, iar persoanele care au fost stabilite că sunt bolnave cu COVID-19 au fost internate în secțiile respective. Și personalul medical din toate aceste secții a primit surplus la salariu. Noi am dat salariile până în data de 10 mai. De atunci și până acum, nu a venit nimeni și nu s-a adresat că nu a primit surplus la salariu”, ne-a declarat directorul spitalului, Victor Furtună.

Referitor la echipamentul de protecție, Furtună spune că nu au fost niciodată probleme și că nimeni nu s-a plâns că nu ajunge echipament.

„Nu știu. Noi tot timpul am repartizat în toate secțiile tot echipamentul pe care l-am avut. N-a fost nicio problemă, nimeni nu s-a adresat că nu-i ajunge echipament. La toate secțiile a fost repartizat tot ce este necesar.”


La început de aprilie, în presă au apărut mai multe informații despre infectări cu COVID-19 în cadrul Spitalului Republican de Psihiatrie din Chișinău. După ce avocatul poporului a făcut publică informația și a expediat un demers către Ministerul Sănătății, instituția a venit cu date oficiale despre focarul din spital. Ulterior, instituției i-a fost oferit și echipament corespunzător, întrucât pacienții infectați de coronavirus din cadrul spitalului nu sunt transferați în alte instituții medicale cu profil COVID-19 din cauza specificului diagnosticului.

Ultima informație despre persoanele infectate cu CVOID-19 din cadrul spitalului a fost plasată în data de 24 aprilie pe pagina de Facebook a instituției medicale: 32 de pacienți infectați în stare satisfăcătoare, 18 pacienți – tratați și 12 angajați ai instituției – tratați.


Amintim că până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 6 340 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Conform datelor oficiale, numărul persoanelor angajate în sistemul medical care s-au infectat de COVID-19 a ajuns la 1 385. Dintre acestea, 327 sunt medici, 525 – asistenți medicali, 71 – felceri, 20 – farmaciști, 442 – personal auxiliar.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente