Andrei Năstase a fost invitat în studioul Europei Libere pentru a face declarații pe marginea dezvăluirilor făcute de procurorul general.
„M-am bătut 10 ani cu regimul lui Plahotniuc, cu tot sistemul pe care acesta l-a implementat după plecarea lui Voronin. Iată că, la capătul celor cinci ani de proteste, avem acest rezultat. Despre faptul că Plahotniuc este beneficiarul final al furtului miliardului, eu am vorbit încă în 2015-2016 și ceream și atunci, și am cerut în permanență, ancheta împotriva acestuia și a anturajului său, așa că nimic surprinzător.
Nu și-a făcut treaba nici justiția, nici procuratura, nici clasa politică, în mare parte una care se perindă, politicieni care se schimbă unul cu altul. Mă bucur foarte mult că, urmare a raportului pe care l-a făcut Alexandru Slusari în parlament, o comisie care a fost inițiată la inițiative mea și a Platformei DA a dat roade, acel raport a fost ca un rechizitoriu pentru Plahotniuc și gruparea sa, dar și pentru alte grupări care, iată, astăzi apar în declarațiile procurorului general.
Ancheta poate ajunge și mai departe, înțeleg că a avut și alți complici în întreaga clasă politică din Republica Moldova”, spune Andrei Năstase.
„Vlad Plahotniuc este beneficiarul final. Dispunem de probe incontestabile care indică că anume el este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM prin intermediul grupului Șor, acoperite ulterior din banii din BNM – în total, peste 100 de milioane de dolari. Suma a fost direcționată pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni ale unei bănci, a companiei de asigurare ASITO, Casa Modei și Hotelul Național. De asemenea, o parte din banii primiți din creditele din BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale: cumpărarea unui avion, achitarea curselor personale, dar și pentru persoanele din anturajul lui. Pe numele lui vor fi deschise trei capete de acuzare:
#1. crearea unei organizații criminale;
#2. escrocherie;
#3. spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Documentele vor fi traduse în limba engleză și vor fi transmise în SUA pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova”, a conchis Stoianoglo.