Ministrul educației propune anularea examenelor de BAC în acest an

examen-bacalaureat

Ministrul educației, culturii și cercetării a propus patru scenarii de organizare a examenelor de bacalaureat în acest an, recomandând anularea acestora.

Iată scenariile propuse de minister:

# Scenariul 1: „Susținerea examenului de bacalaureat în centrele existente de BAC, dotate cu monitorizare video”, care ar menține organizarea unui examen corect, obiectiv și credibil, dar favorizează riscul de contaminare, atât pentru elevi cât și pentru profesorii asistenți și evaluatori.

# Scenariul 2: „Susținerea examenului de bacalaureat în instituțiile de învățământ de proveniență” ar asigura o mai bună menținere a distanței sociale și prezența unui număr mai mic de candidați în cadrul unui singur centru. Însă lipsa monitorizării video va încuraja frauda și corupția.

# Scenariul 3: „Susținerea examenului de bacalaureat în regim online”, fiecare elev ar fi în condiții sigure acasă, dar este imposibilă identificarea persoanei care susține examenul în fața calculatorului și lipsește un soft specializat pentru acest exercițiu.

# Scenariul 4: „Anularea examenului de bacalaureat și eliberarea diplomelor în baza mediilor anuale din perioada de liceu” elimină riscul de contaminare. Diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și peste hotarele republicii, în cazul emiterii unei hotărâri de parlament corespunzătoare.

Ministrul a explicat că dintre toate aceste patru scenarii cel mai sigur pentru siguranța elevilor este numărul patru. Totodată, scenariul numărul 3 nu poate fi realizat, deoarece nu avem dotare tehnică corespunzătoare.

Astăzi, ministrul Șarov va propune proiectul de lege privind anularea examenelor de BAC guvernului. Dacă guvernul va aproba acest proiect de lege, acesta va merge pe masa deputaților care vor lua decizia finală.

În acest an, 17 459 de candidați au fost înscriși pentru a susține examenele de bacalaureat.

Taguri: #BAC 2020
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente