Un startup din Moldova a elaborat o soluție de telemedicină cu care a participat la cel mai mare hackathon european de inovații

med
Foto: Simbol

Soluții de criză pentru situații de criză. Un proiect de telemedicină, elaborat de un cuplu de moldoveni, a participat la #EUvsVirus – cel mai mare hackathon organizat de Consiliul European pentru Inovare. Evenimentul a adunat peste 20 000 de participanți din țările comunității europene și a avut ca scop identificarea unor soluții de viitor pentru a ajuta Europa să-și revină după pandemia generată de COVID-19.

Proiectul Tele.MedicalTourism.Review a fost printre cele 2 150 de inițiative care s-au înscris la hackathon. Soluția digitală este o platformă ce permite pacienților care nu au acces la servicii medicale complexe sau integrative să găsească tratamente și să ajungă la instituțiile medicale. Mai mult, aplicația îi ajută pe pacienți să identifice calitatea clinicii sau spitalului disponibil să le acorde suportul, prin diferite înregistrări, calificări, acreditări și recenzii de la alți pacienți.

Startup-ul Tele.MedicalTourism.Review a fost creat de Nicoleta Nagailic și Sergiu Nagailic, doi tineri cu viziune și multă experiență în domeniul IT.

Sergiu Nagailic, creator al aplicației Tele.MedicalTourism.Review: „Am primit un e-mail de invitație de a participa la hackathonul #EUvsVirus de la o organizație europeană, după ce anterior am luat parte la un proiect de accelerare. Ne-a bucurat faptul că vom avea oportunitatea de a discuta cu experți din domeniul medical, care ne vor ajuta să ne testăm conceptul. Ceea și ce s-a și întâmplat. Timp de două zile am vorbit cu peste 20 de mentori și am primit feedback la fiecare etapă. De exemplu, mulți dintre experții specializați pe turism medical ne-au spus că proiectul nostru este unic pentru că oferă servicii de telemedicină cross-border, ceea ce este extrem de solicitat acum, pentru că în multe țări serviciile medicale nu pot exista doar la nivel național”.

În contextul pandemiei de COVID-19, platforma online a fost completată cu un set de funcționalități de comunicare care, pe termen lung, va ajuta atât pacienții cât și furnizorii de servicii mediale. Astfel, printre noile opțiuni apărute după participarea la concursul european, se numără:

# un sistem de setare a programărilor, care permite pacienților să seteze o oră pentru o convorbire online cu un medic sau chiar o programare reală la una dintre clinicile membre ale platformei;

# chat live, care permite pacienților să vorbească direct cu spitalele, iar instituțiilor medicale să gestioneze mai ușor solicitările;

# telemedicina – un server video/audio și o interfață personalizată pentru fiecare sesiune în parte.

Nicoleta Nagailic, creatoare a aplicației Tele.MedicalTourism.Review: „Crearea unui proiect de telemedicină a fost de foarte mult timp o dorință de-a noastră și era planificat să fie un proiect de binefacere, și anume: de a ajuta oamenii să aibă acces la servicii specializate de calitate. De la începutul pandemiei, numărul oamenilor cu probleme de sănătate grave care nu pot ajunge la un medic a crescut considerabil, iar noi primeam tot mai multe mesaje pe pagina noastră. De aceea am acționat, pentru că suntem de părere că accesul la medicină, prin intermediul componentei sale online, trebuie să fie accesibilă nu doar la nivel național și să nu fie limitată doar la un număr minimal de spitale. Ne dorim ca pacienții noștri să poată vorbi cu un doctor online, pe chat, audio sau video, iar acest lucru este posibil să fie implementat nu doar în țările dezvoltate, mai ales pentru că sunt multe spitale care fac consultații gratuite, iar noi putem să creăm acea legătură. Acum, ne aflăm la etapa de identificare a partenerilor de dezvoltare pentru implementarea până la capăt a soluției noastre”.

Soluția inovatoare de telemedicină cross-border Tele.MedicalTourism.Review este încurajată să se dezvolte și de proiectul Tekwill, care contribuie la crearea oportunităților de dezvoltare a antreprenoriatului în Moldova, inclusiv prin facilitarea accesului la resurse și crearea conexiunilor necesare.

Despre Proiectul Tekwill

Proiectul Tekwill este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază al Proiectului Tekwill, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente